Nem akarnak perverz Budapest-Dakart a zöldek

2007.03.19. 13:46
"Megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy a magyar kormány közpénzből is támogatni kívánja a Budapest-Dakar rali megrendezését" - több zöldszervezet hétfőn nyílt levet küldött Gyurcsány Ferenc, miniszterelnöknek, mert szerintük a kormány 500 millió forinttal akar beszállni az eddig Párizsból induló verseny átcsábításába. Úgy tudjuk, a ralit szervező francia Amaury Sport Organisation és a kormány között szerződéskötés közelébe jutottak a tárgyalások az ügyben. Ujhelyi István szerint több pénzről van szó: az ország számára jelentős bevételt hozhat 2009 vagy 2010 januárjában egy többnapos verseny az egykori bakonyi katonai lőtéren.

Megállapodás közelébe jutott a kormány a francia Amaury Sport Organisation (ASO) sportrendezvény-szervező céggel arról, hogy 2009 vagy 2010 januárjában Budapestről induljon a Dakar-rali mezőnye, tudtuk meg.

1 milliárdba kerül, de sokat hoz

A hagyományosan Párizsból induló autós, motoros verseny rajtjogának megszerzéséről hivatalosan 2007 januárjában indultak meg a tárgyalások az ASO menedzsmentjével. A rali első napjának rendezéséért 2 millió eurós, azaz 500 millió forintos jogdíjat kell fizetnie a rendezőknek, a szervezési költségek pedig további 2 millió euróba kerülnek. A tervek szerint a jogdíjért az állam vállalna garanciát, a szervezési költségek másik felét a főváros, illetve szponzorok adnák össze egyenlő aranyában. Az ASO két vezetője egy hete kétnapos tárgyalásra érkezett Budapestre. A francia üzletembereket többek között Lamperth Mónika területfejlesztési miniszter is.

Perverz szórakozás?

A verseny ellen hétfőn több zöldszervezet közösen küldött levelet a miniszterelnöknek. A Védegylet által koordinált tiltakozás szerint ugyanis a kormány olyan versenyt akar Magyarországra hozni, ami a kezdetektől súlyos kritikák kereszttüzében állt. A levél idéz egy olasz újságot is, amely véres és felelőtlen ámokfutásnak minősítette a ralit, ahol az elmúlt 29 éve alatt 49-en veszítettél életüket: ebből 24 versenyző és 25 civil "Úgy véljük, Magyarországnak nem egy ilyen erőszakos, a gladiátorok korát felidéző perverz szórakozáshoz kellene a nevét adnia. Magyarország és az ország imázsa ennél többet érdemel!" - állítják a környezetvédők.

Ott van a Tour is

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára az Indexnek azt mondta, hogy szívesen megbeszéli a zöldszervezetekkel kifogásaikat, de felhívja a figyelmüket arra, hogy a rendezvény Magyarországon nem lakott területen, és közúton, hanem a Veszprém melletti egykori katonai gyakorló területen zajlana. A verseny viszont az egyébként gyenge forgalmú januárban generálna várhatóan több százezres turistaforgalmat a fővárosban és a Balatonon egyaránt. A minisztérium kalkulációi szerint a verseny összesen akár 7-8 milliárd forintos forgalmat generálhat a magyar gazdaságban. Ujhelyi arra is felhívta a környezetvédők figyelemét, hogy az ASO nem csak a Dakart, hanem a Tour de France kerékpáros-körversenyt és számos "természetközelibb" verseny szervezési jogát is birtokolja. A tárgyalások arról is folynak, hogy ezek a lovas, kerékpáros sportrendezvények is Magyarországra jöhessenek.