Dávid nem cáfolja a lemondatását sürgető stratégiai értékelést

2003.06.26. 13:12
A Magyar Nemzet tendenciózus MDF-ellenességét látja Dávid Ibolya a jobboldali lap esetleges leváltásával foglalkozó cikke mögött. A pártelnök az MDF honlapján közzétett rövid reagálásában azt állítja, nem tesz jót a jobboldali összefogásnak az olyan sajtóhír, mint a Lezsák Sándor pártvezetést bíráló megjegyzéseivel foglalkozó írás. Dávidnak eddig nem kellett szembenéznie a lemondását sürgető belső csoportokkal.
Érdemben nem cáfolja Dávid Ibolya a Magyar Nemzet cikkét, de azt állítja: a lap "az utóbbi időben tendenciózusan igyekszik az MDF rosszfényben való feltüntetésére".

Az 5 százalék fölé vezető út?

Herényi is cáfol
A frakció áttekintette az MDF jelenlegi helyzetét; ennek keretében Lezsák Sándor alelnöknek volt egy három alternatívát felsoroló javaslata, amely azonban "reakció nélkül maradt, mert az ülésen felszólaló több mint 20 képviselő egyike sem vette védelmébe, nem tartotta támogatásra alkalmasnak az általa megfogalmazottakat" - mondta Herényi Károly frakcióvezető csütörtököi sajtótájékoztatóján.

A javaslat tartalmát firtató kérdésre azt válaszolta, hogy ezt Lezsák Sándortól kell megkérdezni. Lezsák Sándrot az MTI nem tudta elérni.

A kisebbik ellenzéki párt elnöke az MDF honlapján rövid írásban reagált a Magyar Nemzet csütörtöki cikkére, amelyben a Fórum parlamenti frakciója félévértékelő megbeszélésén történtekről számolt be. A cikk szerint Lezsák Sándor, egykori pártelnök a jelenlegi vezetést bírálva felvetette Dávid esetleges menesztését.

A korábbi elnök által felvázolt alternatívák között szerepelt, hogy az MDF tartósan 5 százalék feletti népszerűségéhez Dávid leginkább lemondásával járulhatna hozzá.

Az első felszólítás

Dávid Ibolyának 1999 óta nem kellett elnöki posztját megkérdőjelező belső csoportosulásokkal szembenéznie. Az ország egyik legnépszerűbb politikusaként Dávid annak ellenére is biztosan tartotta az elnöki posztot, hogy a Fideszhez fűződő viszony miatt szinte két táborra szakadt a párt képviselőcsoportja a 2002-es választások idején.

Elsőként a Veránka-szigeten tartott zárt ajtók mögötti tanácskozáson lépett fel ellene az a Lezsák, akit négy éve, már igazságügyminiszterként váltott a párt élén. Az elhúzódó vitában Lezsák Medgyasszay Lászlót javasolta Dávid lehetséges utódjának.

Gémesitől magához vonta a kommunikációt

Néhány hete egyébként arról is kiszivárogtak hírek, hogy Gémesi György, a párt alelnöke lehetne Dávid kihívója, ám Gémesi helyzete jelentősen meggyengült, miután az MTV-elnökválasztás miatt kirobbant vitában alulmaradt a pártelnökkel szemben. Dávid akkor magához vonta Gémesi kommunikációs felelősi megbízatását is.