Nem lehet négerbuli Debrecen főterén

2008.03.28. 11:40
A menekültek kulturális rendezvényt kívántak tartani Debrecen főterén, hogy a többségi társadalom jobban megismerhesse őket. Az engedélyt (amelyről a polgármester és szűk környetzete dönt) azonban nem kapták meg. A Fidesz szerencsésebb volt.

Debrecen polgármestere nem engedi, hogy a városban egynapos kulturális fesztivált tartsanak a menekültek világnapján. Kósa Lajos ugyanis elutasította a menekültekkel foglalkozó szervezet beadványát, amelyben a szervezők arra kértek engedélyt, hogy a város főterén színpadot és néhány információs sátrat állíthassanak fel, majd ott a kulturális sokszínűséggel, toleranciával és bevándorlással kapcsolatos kulturális és ismeretterjesztő programokat tartsanak.

Az ENSZ menekülügyi főbiztossága által is támogatott Menedék Egyesület sérelmezte, hogy a polgármester indoklás nélkül dobta vissza kérvényüket.

A szervezet tavaly már tervezett hasonló programot, engedélyt azonban akkor sem kapott. Végül alternatív helyszínen, egy főiskola udvarán tartották meg a Menekült Nap nevezetű eseményt. A Menedék Egyesület programvezetője, Mészáros Attila az Indexnek elmondta, a fesztivált mégsem tartják sikeresnek. Hiába rendezhettek beszélgetéseket, a különböző kultúrákat bemutató koncerteket, kézműves foglalkozásokat és kiállításokat, ha azokon csak olyanok vehettek részt, akik direkt erre az eseményre jöttek.

A fesztivál lényege ezzel szemben éppen az lett volna, hogy azok kerüljenek kapcsolatba a témával, és magukkal a menekültekkel is, akik nem tájékozottak az ügyben, és maguktól nem keresik a kapcsolatot más kultúrákkal. Az előítéletek sok esetben ugyanis ilyen körben jelennek meg, mondta a szakértő.

"Azzal, hogy az önkormányzat nem engedi, hogy egy reprezentatív és forgalmas helyen jelenhessünk meg, ellehetetleníti a békés egymás mellett élést szorgalmazó kezdeményezésünket" - vélte Mészáros Attila.

Ki nem szereti a menekülteket?

Kósa Lajos az ügyben többszöri kísérletünkre sem sikerült megszólaltatnunk. Sajtósa, Lővei Tünde azonban megnyugtatott minket, hogy ez nem is baj, mivel a döntésért a levelet kiállító vagyonkezelési osztály a felelős.

A sajtós állítását cáfolta az Indexnek az illetékes, Racsmány Gyula, akinek neve Kósa Lajos mellett szerepel az elutasító határozaton. Az osztályvezető szerint ő csak "kiadmányozta" a fentről érkező döntést.

Városházi forrásaink szerint Kósa Lajos korábban utasításba adta, hogy ilyen ügyekben személyesen ő dönthet csak, amit végül sokadik telefon után el is ismert a polgármester kommunikációs tanácsnoka. Kovács Zoltán elmondta, hogy a közterek felhasználásáról a Kósa Lajos által vezetett, szűk körű városvezetői értekezleten döntenek.

A kommunikációs tanácsnok hangsúlyozta ugyanakkor, annak ellenére, hogy a polgármester és néhány beosztottja határozza meg, melyik szervezet tarthat demonstrációt a város közterein, nem politikai döntésről van szó.

"Rengeteg szervezet akarja olcsó népszerűség szerzésére használni a város főterét, és nekünk tudnunk kell, kik azok, akik megérdemlik, hogy ott megjelenhessenek" - vázolta Kovács, milyen kiélezett szituációt kell kezelniük. Az olcsó népszerűséget hajhászó menekültszervezetek tehát okkal nem kaptak engedélyt, hiszen, ahogy a tanácsnok fogalmazott, például "nem engedtük azt sem, hogy a Vanish ruhagyűjtő akciót tartson a téren, a templom előtt."

A tanácsnok szerint a városháza nem kényszeríti zárt helyre a fesztivált. "Hat olyan debreceni teret tudok mondani, ahol ilyen rendezvényt tarthatnának" - mondta, hozzátéve, hogy ezeket azért nem nevezi meg, mert akkor erre hivatkozva kérnék az engedélyt.

Megkérdeztük a Menedék Egyesületet, hogy hajlandóak lennének-e máshol megrendezni a programot, amire Mészáros Attila elmondta: egy, a főtérhez hasonlóan forgalmas helyet elfogadnának. Tudomása szerint Debrecen azonban nem bővelkedik ilyen terekben, így kitartanának eredeti elképzelésük mellett. A programvezető hangsúlyozta, egyszer már hajlandóak voltak kompromisszumra, amelynek eredményeképpen a fesztiváljuk láthatatlanná vált a célközönség számára.

Szerencsések

Utánanéztünk, hogy Kósa Lajos valóban csak a virágkarneválhoz hasonló eseményeket engedélyez-e Debrecen főterén. Kiderült, hogy bár a polgármester óvja a lakókat attól, hogy személyes sorsukról beszámoló afgánokkal, koncertező afrikaiakkal, és a menekültkérdést bemutató fotókiállításokkal szembesüljenek, elnézőbb, amikor saját pártjáról van szó. A nép nevelésének érdekében indokoltnak tartotta például, hogy pártja, a Fidesz aláírásgyűjtő bódét üzemeltethessen ezen a helyen 2007 decemberében, csakúgy, mint 2006-ban, amikor a kampánypavilon kapta meg a szükséges engedélyeket.

A Kossuth tér egyik oldalát alkotó Piacz utcán engedélyt kapott bódé. Fotó: Basahalom.blog.hu

Kósa Lajosnak egyébként nem a fenti az egyetlen, a menekültkérdés radikális megoldását célzó intézkedése. Debrecen önkormányzata egy hete jelentette be, hogy kezdeményezik a menekülteket befogadó állomás városból való kitelepítését. A polgármester a menekülttábor szakmai feladatkörének változásával, az ellátottak várható létszámnövekedésével és az ezekből adódó nagyobb közbiztonsági kockázattal indokolta a döntést.

A kezdeményezés ellen szót emeltek a kérdéssel foglalkozó civil szervezetek, levelükben cáfolva az önkormányzat érveit: "Debrecenben 1995 óta zavartalanul működik a menekült tábor, ezért érthetetlen a város vezetésének jelenlegi terve. A kitelepítés mellett felhozott érvek alaptalanok. Az évtizedes tapasztalat az, hogy a hazájukból üldöztetés elől menekülő, védelemért folyamodó emberek a gyakran kilátástalan helyzetük feletti elkeseredésüket nem jogsértő cselekményekkel fejezik ki. [...] Tényként állapítható meg, hogy az utóbbi években a menekültek száma jelentősen csökkent, ugyanakkor korábban a magasabb létszám idején sem voltak jelentős problémák. Kósa Lajos kijelentésével ellentétben a menedékkérők nem jelentenek különös biztonsági kockázatot a társadalomra."