Az SZDSZ megszavazza a költségvetést

2008.11.24. 18:31
Szombaton a párt Országos Tanácsa már jelezte, hogy az ellenzékbe vonult párt megszavazza a költségvetést, és most a frakció is rábólintott. Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, hogy ha nem kap többséget a költségvetést, akkor lemond. Erre nem lesz szüksége.

Az SZDSZ ellenzékből is megszavazza a költségvetést. Ezt Fodor Gábor pártelnök jelentette be hétfőn, a párt parlamenti frakciójának döntése után. Az SZDSZ támogatásával elegendő többsége lesz a kormánynak a költségvetési törvény elfogadásához. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ősz elején azt mondta, hogy lemond, ha a költségvetést nem fogadja el a parlament. Erre a lépésre a miniszterelnöknek most nem lesz szüksége.

Fodor azt mondta, hogy az SZDSZ úgy látja, a jelenlegi helyzetben elengedhetetlen, hogy legyen költségvetése az országnak, ezért igennel fognak szavazni. Hozzátette, hogy a támogatás nem a kormánynak, hanem Magyarországnak szól.

A párt Országos Tanácsa már szombaton úgy döntött, hogy támogatni kellene a költségvetést, de még szükség volt a frakció jóváhagyására is. Szombaton az SZDSZ-es vezetők három fontos törvény elfogadása (a költségvetési hiány idei csökkentése, a plafontörvény és a Stabilizációs és Adóreform Alap felállítása) és a válság miatt szükséges stabilitás miatt érvelt a költségvetés elfogadása mellett.

Gulyás József, az SZDSZ képviselője az Indexnek adott interjújában a költségvetés támogatásával kapcsolatban azt mondta, hogy "Számomra egyértelmű, hogy az MSZP-nek – bár ez az ő dolguk – és az országnak is kormányfőváltás lenne az érdeke. A gazdasági stabilitással összefüggő felelősségünk persze most sok mindent felülír. Ezt egy krízis közepén nem lehet súlyos következmények nélkül végigcsinálni. Képletesen szólva: nem lehet vágta közben lovast váltani."

A döntés előtt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az SZDSZ akkor még csak valószínűsíthető döntéséről így nyilatkozott "Az örök optimisták közé tartozom, néha még a szabad demokratáknak is hiszek, például amikor kijönnek a kormányból, de mindig csalódok".