Demszky elítéli lánya lakásigénylését

2004.12.06. 07:33
Szociális alapon lakásigényt nyújtott be a XI. kerületi önkormányzathoz a főpolgármester lánya – tudta meg a Blikk. Kérelmében Demszky Alma Mira leírta, hogy kinőtte a gellérthegyi 80 négyzetméteres lakását, ott már nem fér el édesanyjával, három fiútestvérével és két gyermekével együtt. A főpolgármester hétfői közleményében elítélte lánya lépését, amelyről - állítása szerint - nem is tudott.
A XI. kerület szociális osztályán négy tag támogatta, kettő ellenezte Demszky Gábor lányának méltányossági alapon beterjesztett szociális bérlakás iráni kérelmét. Demszky Alma Mira nem akar visszaköltözni a gellérthegyi 80 négyzetméteres lakásba miután befejezte németországi felsőfokú tanulmányait. A főpolgármester lánya férjezett, párjával Németországban él, de most két gyermekével végleg hazaköltözne. Bejelentett magyarországi jelenlegi lakhelye két és fél szobás, így a visszatérés ilyen körülmények közt megoldhatatlan számára - szerepel az önkormányzati jegyzőkönyvben.

"Arcátlanság"

Nem nyilatkozhatnak
A XI. kerületi önkormányzat szerint a lakáskérelmekről minden esetben a szociális és lakás bizottság zárt ülésen hoz határozatot, első lépésben felhatalmazást ad megfelelő lakás keresésére. Az ilyen határozat nem bérlőkijelölést jelent. Jelenleg mintegy 50 bérlőkijelölésre váró határozat van. A tényleges bérlőkijelölést külön határozattal hozza meg a bizottság, amely döntés a változó megüresedő lakásszám miatt sok esetben éven túl is elhúzódik. A krízishelyzetbe kerülők minden esetben soron kívüliséget élveznek. A bizottság végső döntéséig a folyamatban lévő ügyről, azaz Demszky Alma lakáskérelméről - ahogy a többi kérelemről -, a személyes adatok védelméről szóló törvény alapján az önkormányzat nem nyilatkozhat - írja közleményében a kerület alpolgármestere. (OS)
A Blikk úgy tudja, a kerületi szociális és lakásügyi bizottság egyes tagjai felháborodtak Veresné Krajcár Izabella alpolgármester előterjesztésén. Fenyvesi Zoltán képviselő egyenesen arcátlanságnak nevezte, hogy a főpolgármester lánya ilyen kérelmet terjesztett be hozzájuk, elmondása szerint nem támogathat olyan elképzelést, amelyben egy jelenleg is külföldön tartózkodó, férjezett, családi körülményeit tekintve nem rászoruló nőnek adnának szociális lakást.

- Ezzel olyan, többgyermekes, vizes, penészes lakásban nyomorgó szegényeket szorítanak ki a rendszerből, akiknek valóban szükségük lenne az önkormányzati segítségre - magyarázta a Blikknek a felháborodott képviselő, aki kérvényezte, hogy a végleges döntés előtt még vizsgálják meg a hölgy rászorultságát. Demszky Gábor a lap kérdéseire lapzártáig nem válaszolt.

Demszky a sajtóból értesült

"A sajtóból értesültem, hogy lányom, Demszky Alma lakásigényt nyújtott be a XI. kerületi önkormányzathoz, amelyet a kerületi lakásügyi bizottság támogatott" - írta a főpolgármester hétfői közleményében. Demszky Gábor közölte, azonnal megkérte lányát, hogy vonja vissza két évvel ezelőtt benyújtott kérelmét.

"A lányomnak tudnia kellett volna, hogy a főpolgármester hozzátartozójaként lakásigényt Budapest egyetlen kerületében sem szabad benyújtania" - fogalmaz Demszky, hozzátéve, ezt még akkor sem teheti meg, ha valóban nincsen lakása, ahová Németországból való hazaköltözése után két gyermekével beköltözhetne. A főpolgármester szerint a lánya maga akarta megoldani lakásproblémáját, és a lehető legszerencsétlenebb döntést hozta.

"A kerületi lakásügyi bizottság tagjainak, bármilyen megfontolásból is döntöttek, nem szabadott volna támogatniuk a kérelmet" - áll a közleményben. Demszky kijelenti, örül annak, hogy lánya két év alatt nem kapott lakást a kerületi önkormányzattól.

A főpolgármester kifogásolja, hogy a témáról író újságíró sem telefonon, sem személyesen nem kereste meg, "kizárólag egy munkaidő után elküldött e-mailben tette fel kérdését".

Demszky Gábor idén többször is az újságok címlapjára került ingatlanügyei, gyorshajtás, majd bevont jogosítványa, a tornádó-előrejelzési baki miatt, majd a horvátországi nyaralófelújítás és a sofőrös nyaralás miatt.