Demcsák Zsuzsa nem lesz kormányszóvivő

2007.03.26. 14:07
Demcsák Zsuzsa visszalépett a kormányszóvivői poszttól, ideiglenesen Gál J. Zoltán lesz a szóvivő. A TV2 egykori riportere döntését azzal indokolta, hogy nem akar újabb ürügyet szolgáltatni a pártpolitikai támadásokhoz. Gyurcsány Ferenc szerint jó döntés volt őt választani, a Fidesz viszont úgy véli: olyan embert akartak kormányszóvivőnek, aki lenézi a szegény embereket és akinek férje "meglehetősen gyanús" üzleti kapcsolatokkal rendelkezik.

Mégsem Demcsák Zsuzsa lesz a kormány új szóvivője. Demcsák Zsuzsa hétfőn közleményben tudatta, hogy visszalépett a kormányszóvivői poszttól. Ideiglenesen Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára nyilatkozik a kormány nevében, aki Medgyessy Péter kormányában már ellátta ezt a posztot.

A szocialisták hétfői frakcióülésén bemutatták a kormány új kommunikációs stábját (lásd keretes írásunkat), ezen azonban Demcsák Zsuzsa nem volt jelen. Szilvásy György kancelláriaminiszter Demcsák távollétét azzal indokolta, hogy hétfőig nem zárult le C-tipusú nemzetbiztonsági átvilágítása.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve mellőzését kérő munkatársa az MTI-nek azt mondta: ahogy Demcsák Zsuzsa bejelentette a távozását, azonnal megszűnt a "C"-típusú átvilágításával kapcsolatos eljárás. A nyilatkozó szerint nem találtak semmi olyat, ami biztonsági kockázatot jelentett volna.

Úgy segít, ha visszalép

Demcsák Zsuzsa
Demcsák Zsuzsa

"Az elmúlt hetek támadásai ellenére is szilárd maradt az elhatározásom, és nem változott az ok sem, amelyért elvállaltam a kormányszóvivői feladatot: a magam lehetőségeivel is támogatni akarom a kormánykoalíció reformjait" - írta közleményében Demcsák Zsuzsa.

"A jelenlegi helyzetben azonban úgy ítélem meg, hogy azzal segítek a leginkább, ha a kormányszóvivői felkéréstől elállok", fogalmaz, s azt is megjegyzi, hogy támogatás és segítség akart lenni a munkában, nem pedig teher, illetve ürügy újabb pártpolitikai támadásokhoz.

Demcsákot több támadás érte férje állítólagos alvilági kapcsolatai miatt, s a jelölt emiatt pert helyezett kilátásba a Magyar Nemzet ellen. Rontott a helyzetén egy az Index által felfedezett korábbi blogbejegyzése is, amely szerint nem nagyon szeretné a rosszabb szociális helyzetű gyerekekkel egy bölcsődei csoportba járatni a sajátját.

Gyurcsány kiáll mellette

"Gyurcsány Ferencet a Demcsák Zsuzsára irányuló össztűz nem ingatta meg korábbi döntésében: kiállt és kiáll ma is mellette. Döntését ugyanakkor nemcsak tudomásul veszi, hanem sokra is tartja, annak indoklását tiszteletre méltó gesztusnak tekinti." - fogalmazott a miniszterelnök hétfői közleményében.

Demcsák Zsuzsa visszalépése nem menti azt a tényt, hogy Gyurcsány Ferenc egy olyan kormányszóvivőt választott, aki lenézi a szegény embereket, és akinek a férje "meglehetősen gyanús", "nehezen védhető" üzleti kapcsolatokkal rendelkezik, mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, aki szerint "az új arisztokrácia egy magához illő szóvivőt akart választani".

Visszalépésével Demcsák Zsuzsa átvette a vezetést a legrövidebb ideig tevékenykedő kormányszóvivők versenyében. A versenyt eddig Havas Henrik vezette, aki 6 napig volt címzetes államtitkári rangban a Horn-kormány idején, de távozni kényszerült, miután stábjába egy sikkasztással gyanúsított személy is bekerült.

Nem vállalható

Új kommunikációs stáb és a fizetések

Február végén derült ki, hogy a kormányzati kommunikációban arculatváltást terveznek. A Tescótól a kormányszóvivői posztra érkező Danks Emese március 5-től közös megegyezéssel távozott.

A kormányzati kommunikáció megújítására Gál. J. Zoltán vezetésével miniszterelnöki kabinetet hoztak létre. A kabinet szakmai, operatív irányításért szakállamtitkári rangban kabinetfőnök-helyettesként Pimper Richárd, az Albacomp korábbi vezérigazgató-helyettese felel.

A stratégiai kommunikációs főigazgató Baráth Péter (Baráth Etele volt tárca nélküli miniszter fia) lesz, aki a Publicis Hungary Reklámügynökség ügyvezető igazgatója volt. A marketingkommunikációs részleget Kirsch Zsuzsa irányítja, az ő szakmai pályafutása a McCann Erickson kommunikációs ügynökséghez kötődik.

A miniszterelnöki kabinetben létrehozandó PR-igazgatói posztot Rózsa Gyöngyi, a Lowe GGK kommunikációs ügynökség eddigi PR-igazgatója tölti be. A kormányzati kommunikációs igazgató Gyurkovics Tamás lesz, aki 2003 óta dolgozik a Miniszterelnöki Hivatalban. A miniszterelnöki programok szervezéséért Teiszler Zoltán felel, aki 2003 októbere óta Gyurcsány Ferenc titkára. A kabinet szakpolitikai igazgatója Tóth András, aki az IFUA Horváth and Partners Vezetési Tanácsadó cégnél dolgozott tanácsadóként.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása nyomán a Kormányszóvivői Iroda kiadta a kormányfői kabinet vezetőinek fizetéséről szóló adatokat. Eszerint Pimper Richárd bruttó 854 ezer forintot keres, Baráth Péter, Kirsch Zsuzsa, Rózsa Gyöngyi és Tóth András, a kabinet szakpolitikai igazgatója pedig egységesen havi bruttó 900 ezer forintot.

Demcsák blogbejegyzése ismét napirenden volt az országgyűlés mai ülésén, amelyet élesen bírált a fideszes Révész Máriusz. Válaszában Gál. J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke sajnálatát fejezte ki Demcsák Zsuzsa visszalépése miatt, akit felkészültnek és rátermettnek tartott a posztra.

Mint mondta, jellemző, hogy azt, aki tevékenyen akarja ma támogatni a kormány munkáját, azonnal támadások kereszttüzébe kerül. Gál J. Zoltán szerint gőgös dolog, hogy valakinek a munkáját hetekkel az előtt ítélik meg, hogy belekezdhetett volna, s esélyt sem adnak neki a bizonyításra.

28 éves, kétgyerekes Demcsák az MTV Tonik című műsorában kezdte tévés pályáját, majd után a Tv2 reggeli magazinjában és közéleti hírműsoraiban dolgozott, 2005-ben ment szülési szabadságra.

Demcsák Zsuzsáról köztudott volt, hogy korábban modellként is dolgozott, s ismertek voltak fehérneműs képei (amelyekkel az Index szerint nincs is semmi gond). Nem sokkal azután, hogy a sajtóban megjelentek az első hírek az új kormányszóvivőről, Demcsák Zsuzsa blogot indított, amelynek figyelemreméltó megjegyzéseit elsőként az Index tárta a szélesebb olvasóközönség elé.

Szerencsétlen blogbejegyzés

Demcsák a kismamanaplóban a bölcsődeválasztás nehézségeiről is értekezik. Ide kerültek a később sokat vitatott bejegyzések, amelyeket azóta töröltek. Demcsák nyilvános naplójából kiderült, hogy gyermeke bölcsődei csoportjában olyan gyerek is van, akit a szülei vernek, vagy akinek csak a ruháit hetente egyszer mossák, mert csak egy váltás ruhája van, s van olyan is akit "még bárányhimlősen is behozott a reggel fél tízkor már részeg édesanyja”.

Miután Demcsák megállapította, hogy „a leglelketlenebb bölcsis nénikhez és a legrosszabb szociális helyzetű csoportba kerültünk, mert ott volt üresedés”, másik intézményt keresett gyermekének. Erre mondta azt Sándor Klára szabaddemokrata képviselő egy bizottsági ülésen, hogy ha egy kormányszóvivőt, akár félreértésből is szegregációval vagy rasszizmus vádjával lehet illetni, akkor az egy liberális párt részvételével működő kormánykoalíció számára nem vállalható.

Demcsák Zsuzsa egy március 23-i blogbejegyzésében megbánja a bölcsődeválasztásról szóló szerencsétlen mondatát: "A mondat utólagos, kapkodó kitörlésénél csak egy nagyobb hülyeséget csinálhattam: hogy leírtam", majd később azt írja, "azzal a mondattal az a baj, hogy velem ellentétes – azzal, amit a világról gondolok, amiben én, Demcsák Zsuzsa hiszek!".

Üzleti kapcsolatok

Nagyobb hullámokat vetettek a Demcsák Zsuzsa férjének alvilági üzleti kapcsolatairól szóló hírek. Demcsák férje, Kiss József ugyanis vállalkozásaiban együtt tevékenykedett egy Sz. István nevű, jelenleg is büntetőeljárás alatt álló férfival. Sz. Istvánról a Magyar Nemzet kiderítette, hogy egy hírhedt Pest megyei bűnözői csoport, a Koszi-klán egyik vezetője. Sz. Istvánt a rendőrség a diósdi kettős gyilkosság megrendelésével gyanúsítja. Felmerült az is, hogy egy szerencsejátékokkal foglalkozó cégben Kiss József mellett Demcsák Zsuzsa is tulajdonos.

Demcsák közleményt adott ki, miszerint férje kiszállt az Sz. Istvánhoz köthető vállalkozásokból, s ezek “gazdasági tevékenysége semmilyen összefüggésben nem merült fel a büntető eljárásban Sz. István terhére rótt bűncselekményekkel kapcsolatban”. Demcsák közleménye alapján az látható, hogy férje idén januárban szüntette meg tagságát ezekben a cégekben. Demcsák Zsuzsa is február 1-től szűnt meg tulajdonosa lenni a szerencsejátékokkal foglalkozó Solvenus Kft-nek, amelynek férjén és rajta kívül más tulajdonosa nem volt.

Nemzetközi hírnév

A Kormányszóvivői Iroda ezekre a felvetésekre azzal reagált, hogy a C típusú nemzetbiztonsági átvilágítás (amely a férjre is kiterjed), megnyugtató választ ad majd ezekre a kérdésekre.

Az új magyar kormányszóvivő körüli hercehurcával a The Times is foglalkozott. Az angol lap felidézi a blogbejegyzést, férje állítólagos alvilági kapcsolatait vagy Demcsák lelkesedését az Operabál iránt, amelyre a belépők ára 183 fontnál kezdődött, ami az óvónénik csaknem egyhavi fizetése.

A brit lap szerint a felháborodott olvasók "a gyakran az előző kommunista uralkodó osztályból kinőtt, újgazdag elit jellemző arroganciáját" látják Demcsák Zsuzsa gondolataiban. Másrészt megjegyzi, hogy védelmezői szerint ugyanakkor Demcsák Zsuzsa "tehetséges profi", aki azért bűnhődik, mert nő, ráadásul vonzó és sikeres, bírálóit pedig az irigység és a rosszindulat vezérli.