Demszky: Rohamosan erősödik a nyilas mozgalom

2008.02.13. 20:09
Ha nem lép fel a politikai osztály és a civil társadalom egységesen az újnyilas mozgalom ellen, akkor az a demokráciára is veszélyt jelenthet, jelentette ki szerdán Demszky Gábor főpolgármester Raoul Wallenberg szobránál, Budapest felszabadulásának 63. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A nyilas mozgalmat 1945-ben Budapesten megsemmisítették, de ma újra rohamosan erősödik, mondta a főpolgármester szerdán a főváros felszabadítására emlékező ünnepségen. Most még csak pár ezren vannak a hívei, de holnapután már a demokráciát fenyegethetik, ha a politikai osztály és a civil társadalom nem lép fel egységesen ellene. Meglátása szerint a politikai osztály azonban most nem egységesen lép fel ellene.

Demszky Gábor úgy fogalmazott: a politika nem lép fel egységesen a nyilas mozgalmak ellen, az általuk elkövetett "terrorcselekményekért" pedig pont azok a politikai erők a felelősek, amelyek egyik szavukkal elítélik, a másikkal pedig bátorítják őket.

A főpolgármester azt mondta: azok a sajtótermékek is felelősek a nyilas mozgalmak erősödéséért is, amelyek hősként mutatják be "a demokratikusan választott kormány erőszakos megdöntésére felhívó újnyilas vezéreket."

"Baj van abban az országban, ahol a bíróság által felmentett magyar miniführerek már másnap az általuk hazaárulónak kikiáltott politikusok levadászásáról beszélnek" - mondta Demszky Gábor.

Demszky Gábor szerint baj van és sokkal nagyobb baj lehet, ha nem cselekszenek időben. "hatvanhárom évvel katonai vereségük után újra a zsidók, cigányok, homoszexuálisok, vagy akár a másként gondolkodók megfélemlítésével, nyílt terrorral próbálkoznak a nyilasok Magyarországon."

Demszky Gábor beszédében többször is kitért arra, hogy a jobboldali pártok nem zárkóznak el egyértelműen a szélsőjobboldali eszméket képviselőitől, mert, mint mondta, kell az a néhány ezer szélsőjobboldali támogató a választásokon.