SZDSZ-MSZP közös jelölt lesz Demszky

2006.06.22. 22:30
A balatonőszödi kormányülésen fogják aláírni a koalícós pártok vezetői azt a megállapodást, amelynek alapján Demszky Gábor lesz az SZDSZ és az MSZP közös főpolgármesterjelöltje. A két párt külön listán, de közös programmal és közös kampánnyal készül az őszi megmérettetésre.

Demszky Gábor lesz az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje az önkormányzati választáson, amelyen a közös lista nélkül, önállóan induló pártok listáját Demszky Gábor és Molnár Gyula vezeti majd, árulták el kormányközeli politikusok.

Tájékoztatásuk szerint a megállapodást pénteken Balatonőszödön a kormányülés előtt írja alá a két párt elnöke, valamint Demszky Gábor, Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc. Ezt követően pénteken délután a fővárosi MSZP küldöttgyűlése dönt a párt listájáról. Ugyancsak tárgyal a koalíciós együttműködésről péntek délután az SZDSZ fővárosi választmánya.

A megállapodás-tervezet legfontosabb eleme, hogy közös programmal, közös kampánnyal, közös jelölttel, közös városvezetéssel kívánják biztosítani a kormánykoalíció sikerét a fővárosban. Kormánypárti politikusok közölték, hogy a szerződésben az SZDSZ javaslatára létrehoznak hat munkacsoportot. Ezek javaslatot tesznek a hatékony együttműködést elősegítő teendőkre. Egyeztetik a két párt programját, megvizsgálják, hogy a kormányzati stabilizációs csomag miatt milyen fővárosi intézkedésekre van szükség. Javaslatot készítenek a főváros és a kerületek viszonyának rendezésére, a feladat- és hatáskörök ésszerű megosztására és új egyeztetési fórumra.

A városirányítás fejlesztése érdekében azt tervezik, hogy a jövőben minden, a fővárosi önkormányzatot érintő fontos döntés előtt egyeztet a főpolgármester és az MSZP budapesti elnöke. A megállapodásban nincs szó a korábban felmerült úgynevezett szuper főpolgármester-helyettesi posztról és arról sem, hogy hány főpolgármester-helyettest ad a két párt, s azoknak mi lesz a feladatköre. Az egyezetéseken dől majd el az is, hogy az SZDSZ javaslatának megfelelően a jelenlegi 22-ről 11-re csökken-e a bizottságok száma.

Csütörtökön levélváltás zajlott Lendvai Ildikó és Demszky Gábor között. A főpolgármester az MSZP országgyűlési frakcióvezetőjének javaslatával egyetértve egyebek közt támogatja azt, hogy a "Polgármesterek Kerekasztala" néven létrehozzák a főváros és a kerületi egyeztetés új fórumát. Ennek a főpolgármester lenne az elnöke, az MSZP pedig társelnököt adna. Demszky Gábor válaszlevelében megállapítja azt is, hogy a választási kampány összehangolása lehetőséget nyújt a listavezetők közös fellépésére is.

Az ősszel megalakuló fővárosi szocialista frakciót az első időszakban várhatóan Molnár Gyula vezeti, aki nem kíván főpolgármester-helyettes lenni, mivel bízik abban, hogy XI. kerületi polgármesterként tevékenykedhet az őszi választás után is.