Demszky: Schmitt utakat bontana

2002.08.08. 17:45
Megállapodást írt alá Schmitt Pál, a jobboldal által támogatott főpolgármester-jelölt a Levegő Munkacsoporttal, melyben vállalta, megválasztása esetén jelentősen növeli a budapesti zöldfelületek arányát. Demszky Gábor főpolgármester a megállapodást úgy kommentálta, Schmitt ezzel azt vállalta, hogy nem épülnek új utak, hidak, sőt egyes útszakaszokat még le is kell bontani.
A környezetvédelemnek új, megkülönböztetett bánásmódot kell élveznie a jövőben Budapesten, hangsúlyozta Schmitt Pál, a parlamenti ellenzék által támogatott főpolgármester-jelölt csütörtökön a fővárosban. A főpolgármester-aspiráns azután beszélt erről, hogy együttműködési megállapodást írt alá a főváros 2002-2006 közötti környezetvédelmi programjának megvalósításáról Lukács Andrással, a Levegő Munkacsoport vezetőjével. A megállapodás értelmében Schmitt Pál vállalja, hogy megválasztása esetén a környezetvédelmi szempontokat a Budapest életét meghatározó döntéseknél kiemelt fontosságúnak tekinti.

Zöldterület beépíteni tilos

Kötelezettséget vállal továbbá, hogy minden megtesz azért: a Levegő Munkacsoport által kidolgozott Ajánlások Budapestért - Mit várunk a fővárosi és kerületi önkormányzatoktól 2002-2006 között c. dokumentumban foglaltak megvalósuljanak. Az ajánlások között szerepel az is, hogy Budapesten egyetlen zöld területet sem szabad megszüntetni, és minél több új felületet kell kialakítani. "Ha Budapest végre nem a járó motorok és az álló autók fővárosa lesz, már annak is van környezetvédelmi hatása" - fogalmazott a jelölt.

Schmitt nagytakarítással kezdené

Schmitt Pál halaszthatatlannak tartotta, és megválasztása esetén első intézkedései között említette, hogy a fővárosban alapos nagytakarítást végezzenek. Szükségesnek nevezte azt is, hogy a döntéshozó folyamatokba környezetvédelmi ellenőrzési pontok épüljenek be, ne születhessen döntés egy tervről, projektről, ha annak nem része a környezetvédelemért felelős szakember jóváhagyása.

Demszky: a megállapodás ellentétes a budapestiek érdekeivel

A Fidesz jelöltje olyan megállapodást írt alá, ami ellentétes a budapestiek érdekével, kommentálta a megállapodást Demszky Gábor főpolgármester csütörtöki közleményében. "Korábban új utakról, hidakról és alagutakról beszélt. A főpolgármester-jelöltnek tudnia kell, hogy a Levegő Munkacsoport által kidolgozott dokumentum aláírásával arra tett ígéretet, hogy megválasztása esetén Budapesten nem épülne új híd, vagy út, a meglévő úthálózatokat pedig nem fejlesztené tovább, sőt utakat bontana el. Ráadásul útdíjjal növelné tovább az autósok adóterheit, és 30 kilométeres sebességkorlátozást is bevezetne. Aláírta azt is, ha mindezt nem teljesíti, lemond mandátumáról" - vélekedik Demszky.

Demszky tervei

"Budapest Környezetvédelmi Programja készen áll. A következő 7 évben több mint 230 milliárd forintot fordítunk környezetvédelemre" - állítja a főpolgármester. Szerinte a program összefüggően kezeli a környezet állapotát befolyásoló tényezőket: a tájvédelmet, a városrehabilitációt, a közlekedést, a köztisztaságot, a hulladékgazdálkodást, a szennyvíztisztítást. Budapesten jelenleg az erdők aránya 13%, ezt a program szerint 16%-ra emeli.

A városi parkok, kertek aránya jelenleg 2,3%, ezt 5,5 %-ra bővítené. 2002 és 2005 között az erdőtelepítésre 400 millió forintot, zöldfelület-rekonstrukcióra pedig 2 milliárd 677 millió forintot szán. Ugyanebben az időszakban csak fasortelepítésre és -rekonstrukcióra Demszky 400 millió forintot adna.