A nagykövetség szerint nem tartóztatták le Dávid Ibolya fiát

2006.04.15. 08:49
Hacsak ifj. Barbalics Miklós nem tiltotta meg, az ausztrál hatóságoknak tájékoztatniuk kellett volna a magyar diplomatákat letartóztatásáról. A canberrai nagykövetség konzulja életszerűtlennek tartaná ezt, szerinte valószínűtlen, hogy Dávid Ibolya fiát letartóztatták Ausztráliában.

Nincs tudomása Magyarország ausztráliai nagykövetségének arról, hogy az ausztrál hatóságok őrizetbe vették volna Dávid Ibolya fiát, a Brisbane-ben tanuló ifj. Barbalics Miklóst. Ha egy magyar állampolgárt "megfosztottak volna személyes szabadságától az ausztrál hatóságok, arról értesíteniük kellett volna a nagykövetséget, illetve ifj. Barbalics esetében a sydney-i konzulátust" - mondta el az Indexnek Bozsik Béla canberrai konzul.

Bozsik szerint a hatóságok csak akkor nem tájékoztatják a magyar illetékeseket a letartóztatásról, ha a letartóztatott határozottan megtiltja a tájékoztatást. Ezt Bozsik "eléggé életszerűtlennek" tartja.

Az ausztráliai magyar nagykövetséget Dávid Ibolya hatalmazta fel a fiával kapcsolatos értesülések nyilvánosságra hozatalára, hogy tisztázza a családját ért vádakat.

Sms-ben rágalmaztak

Dávid Ibolya fiának letartóztatásáról akkor kezdtek terjedni pletykák, amikor az MDF elnökasszonya a kampány első heteiben váratlanul kilátogatott hozzá Brisbane-be. A pletykák szerint ifj. Barbalicsot kábítószerügyben vették őrizetbe az ausztrál hatóságok, de Dávid ezt határozottan cáfolta. Mint mondta, fiát pszichésen megviselték az egyedül töltött karácsonyi ünnepek a hosszú távollét után.

Ifj. Barbalics különös eltűnése pénteken lett újra téma a kampányban. Sms-ben kezdett terjedni a pletyka, hogy a szombati Magyar Nemzetben leleplező cikk jelenik meg arról, hogy Dávid Ibolya fiát a külügy titokban hazacsempészte, és hogy Magyarországon van letartóztatásban. Az sms szerint a szocialisták fia ügyével zsarolják az MDF elnökét.

Dávid Ibolya pénteken a Fideszt gyanúsította meg az "aljas rágalmak" terjesztésével. A szombati Magyar Nemzetben - amihez Dávid a Népszabadságnak adott interjúja szerint még csipesszel sem nyúlna hozzá - nem jelent meg hír Dávid Ibolya szocialista zsarolásáról.

Nem szeretne miniszteri posztot

Dávid a szombati Népszabadságnak adott interjújában elmondta, hogy többeket is alkalmasnak tartana közös, Fidesz-MDF kormányfőjelöltnek, de ő maga nem vállalná a felkérést. Mint mondta, a Fidesszel nem a személyi kérdések, hanem a programok összeegyeztethetetlensége miatt hiúsult meg az együttműködés, hiszen a Fidesz "egy populista katyvasz".

Dávid kizárta a koalíciót Gyurcsány Ferenccel is. "Gyurcsány Ferenc tudja, hogy azMDF egy elkötelezetten konzervatív jobbközép párt. Nyilvánvalóan nem kockáztat meg egy elutasítást" - kommentálta a Népszabadság felvetését. Dávid az SZDSZ-szel sem lát esélyt az együttműködésre, hiába hasonló a két párt gazdasági programja. Az MDF elnökét Orbán Viktor személyes sorsának alakulása, esetleges veresége utáni visszavonulása sem foglalkoztatja.