Dávid Ibolya nem hisz a szakértői kormányban

2008.09.08. 15:54
Dávid Ibolya nem lát programot a szakértői kormány mögött, és nincs megfelelő mandátumszám sem annak támogatására. Az MDF elnöke szerint a parlamentáris demokráciával is mélyen ellentétes egy szakértői kormány. Dávid Iboly arról is beszélt, hogy Fodor Gábor miatt nem tartanak a héten ellenzéki csúcstalálkozót a témában.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, nem hisz a szakértői kormányban. Minden kormány mögött program áll, minden program mögött pedig mandátumszámnak kell állni, és ezt a magyar parlamentben, a demokratikus népképviselet útján, csak a pártok tudják biztosítani, fogalmazott az ellenzéki politikus.

Hozzátette, a szakértői kormányban azért nem hisz, mert nem látja mögötte a programot, és nem látja a mandátumszámot sem. Szavai szerint a parlamentáris demokráciával is mélyen ellentétes egy szakértői kormány.

Hétfőn Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke négypárti találkozóra hívta az ellenzéki pártokat, hogy egy szakértői kormány felállításáról tanácskozzanak. Dávid Ibolya közölte azt is, Fodor Gábornak élő meghívása van arra a négypárti találkozóra, melyet augusztus 30-án az MDF kezdeményezett, és amelyet az ország kormányozhatósága érdekében hívott össze a konzervatív párt. A kezdeményezés alól egyedül az SZDSZ elnöke bújt ki tette hozzá.

Azért nincs a héten ebben a kérdésben ellenzéki csúcstalálkozó, mert Fodor Gábor nem tudott vagy nem akart időt szakítani erre, jelentette ki.

Az MDF elnöke hangsúlyozta, minden kormány létezésének alapja egy program, azonban - mint mondta -, ma azt látjuk, hogy nincs program. Alkotott ugyan egyet Gyurcsány Ferenc, de azt nem akarja elfogadni az SZDSZ, a liberális pártnak pedig nincs programja, mondta az MDF elnöke.

"Az MDF úgy látja, hogy célszerűbb lenne programban egyetértésre jutni a pártoknak, ha a program körvonalazható, akkor biztosítani kell a szükséges mandátumszámot, majd ezek után lehetne beszélni arról, hogy milyen kormány alakulhasson Magyarországon" - fogalmazott Dávid Ibolya. Hozzátette, amíg az SZDSZ egy ilyen programot nem rak le, addig az MDF hiteltelennek tartja a liberális párt kezdeményezését.

Ha sem a kormányoldalon, sem az ellenzéki oldalon nem biztosítható a kormányozhatóság, akkor a harmadik megoldás a parlament feloszlatása, és új választások kiírása, emelte ki az ellenzéki politikus.