Besúgó volt Dinamit együttesben?

2004.03.20. 12:07
A nyolcvanas években népszerű Dinamit nevű zenekar egyik tagja annak idején együttműködött az állampárt titkosszolgálatával - idéz a Népszabadság a Magyar Narancs legfrissebb számából.
Szőnyei Tamás, a hazai rock-, illetve könnyűzenei életben jártas újságíró azt állítja, hogy a Dinamit rockegyüttes egyik tagja "Dalos" fedőnéven adott információkat a magyar rockzene számos élvonalbeli együtteséről, előadójáról, programokról és koncertekről. Dalos munkadossziéjában jellemzésként az áll, hogy "a kulturális területen elhelyezkedő ellenséges tevékenységet kifejtő személyek, csoportok ellenőrzését végezte. Eredményes tevékenységet végzett".

Dalos ügynök

A Dalos fedőnevű tmb. jelentéseivel nemcsak Szőnyei találkozott. Egy neve elhallgatását kérő ismert zenész úgy nyilatkozott: néhány éve kikérte a TH-tól a róla készített jelentéseket, és ő is szembesült azzal, hogy többek között a fent nevezett ügynök adott róla információkat az állampárt titkosszolgálatának.

- A nyolcvanas években a Neurotic állandó megfigyelés alatt állt - mondta a Népszabadságnak Pajor Tamás, az egykori együttes frontembere. - Bár politikai szerepvállalásom annak idején abban merült ki, hogy a színpadról szidalmaztam a rendszert, ennek ellenére többször is bevittek kihallgatásra - tette hozzá a zenész, aki hamarosan kikéri az Állambiztonsági Levéltártól a róla készített jelentéseket.

Minden tag gyanús?

Vikidál Gyula, az együttes egykori énekese viszont szkeptikus. "Nem hiszem, hogy a Dinamit tagjai közül bárki is jelentett volna" - mondta a Népszabadságnak. A rockhíresség szerint minden egyes koncerten jelen voltak az ifjúságvédelmi osztály emberei, akik feltehetően beszámoltak az eseményekről. A neves énekes szerint azt sem lehet kizárni, hogy az együttest kísérő személyzetből "állítottak rájuk" valakit.

Ennek ellentmondani látszik, hogy a Dalos nevű tmb. 1981 októberében azon háborog, hogy együttesét, a Dinamitot nem engedték fellépni Balmazújvárosban. A Magyar Narancs cikke kiemeli, hogy a jelenlegi helyzet azért is kínos, mert a Dinamit egykori összes tagját gyanúba keveri.