A melegdobálás bűn az ombudsman szerint

2008.07.07. 14:58
Az állampolgári jogok biztosa szerint bűncselekmény, és nem tekinthető a véleményszabadság részének az, hogy ellentüntetők megdobálták a Meleg Büszkeség Napján tartott felvonulás résztvevőit illetve a rendőröket szombaton Budapesten.

Az ombudsman hétfői közleménye szerint a rendőrség megfelelően biztosította a rendezvényeket, és jogszerűen oszlatta fel a Hősök terén a demonstrációt. Az alapvető jogokat nemcsak a hatóságoknak, hanem minden állampolgárnak tiszteletben kell tartania.

Az nem szolgálja a társadalmi békét, ha úgy próbálják véleményüket hangoztatni és kinyilvánítani, hogy az más csoportok meggyőződését sérti, írja az ombudsman. Nem tartozik a békés gyülekezéshez való jog vagy a véleménynyilvánítási szabadság által védett körbe a tojásokat, köveket, Molotov-koktélokat, a testi épségre is veszélyes más tárgyakat dobáló személyek magatartása, fogalmaz Szabó Máté.

Az ombudsman szerint jogosan oszlatta fel a rendőrség a Hősök terén tartott, be nem jelentett demonstrációt, mivel az egyértelműen elvesztette békés jellegét.

Szabó Máté szerint ha a politikai élet alakítói következetesen megnyilvánulnak a kirekesztő nézetekkel szemben, és jelzik, hogy a megsértett csoportok megfelelő támogatást valamint védelmet kapnak a politikai közösségtől, akkor a gyűlölet, a megvetés és az ellenérzés hangjai elszigetelődnek, nem képesek jogsérelmet okozni.