'Szétszedik az embert, mint majom a karórát'

2006.01.17. 16:12
Magyarországon majdnem mindenki potenciális szervdonor. Ha egy betegség vagy baleset miatt az agyhalál állapotába jut, veséjét, máját, hasnyálmirigyét önkéntelenül is más életben maradására ajánlja fel, kivéve ha még életében tiltó nyilatkozatot tesz. Magyarországon mégis kevés az átültetésre alkamas szerv: vannak kórházak, amelyek a hiányzó felszerelések miatt, túlterheltségből vagy egyszerű kényelemből évek óta nem jeleznek donort. Elvégre néha egyszerűbb valakinek a halálát megállapítani, mint hasznos szerveit mások élete érdekében felkészíteni a transzplantációra.

A fiatal fiú késsel megölte az édesanyját, majd kiugrott a harmadik emeletről. Egy Skoda tetejére zuhant. Mikor a mentők kiértek, még életben volt, járt a szíve, de a pupilla merev volt, nem reagált a fényre.

A fiút életben tartották a mentőben, majd a kórházban lélegeztetőgépre került. Tizenkét órás megfigyelés után egy bizottság megállapította, hogy a gyilkosságot elkövető fiú agyhalott, soha nem éleszthető újjá, szervei viszont fiatalok és egészségesek.

Kiadták a szervriadót, értesítették a transzplantációs központot. Hamarosan egy szirénázó mentővel megérkezett egy négyfős team: két orvos, egy műtős és egy koordinátor.

Fejsérülés

A fiút már előkészítették a műtőben. Az orvoscsoport hatalmas ládákban magával hozott minden eszközt, és a szervek megőrzéséhez szükséges folyadékokat. A testet felvágták, kivették a két vesét, a májat, a hasnyálmirigyet, a tüdőket, a szívet és a lépet. A szervekbe tápoldatot fecskendeztek, majd steril csomagokban jégre tették őket. „Egyszer-egyszer úgy szétszednek egy embert, mint majom a karórát” – mondja egy mentős.

A koordinátor mindent pontosan dokumentált, s a szervek hamarosan elindultak a kórházakba, ahol már várták őket az orvosok és az átültetésre váró beteg.

Egy eset, amikor valakiből donor lesz. Magyarországon tizennyolc év felett mindenki potenciális szervdonor, hacsak nem tesz nyilatkozatot még életében az Országos Transzplantációs Nyilvántartás számára, hogy szerveit nem lehet felhasználni.

A gyermekeknél a szülők beleegyezését kell kérnie a kórháznak. Az egyik fővárosi kórház intenzív osztályára egy kisfiút vittek be, akit elütött egy autó. Súlyos fejsérülése volt, nem lehetett mit tenni. A szülők sírtak, de beleegyezésüket adták a szervek további felhasználásához. „Vannak helyzetek, amikor látható, hogy reménytelen ezzel a kérdéssel próbálkozni” – mondja egy intenzív osztályon dolgozó orvos.

A jó donor

Egy mentős szerint viszonylag ritka, hogy a súlyos balesetek áldozatai szervdonorok lehetnek. Egy húszéves lány motorral ment neki egy korlátnak, az egész teste összetört, az újjáélesztéssel sem tudtak próbálkozni, mert a szívét sem találták. Az a jó donor, akinek csak a feje sérül meg – állítják a mentősök.

Magyarországon van elég szervátültetésre alkalmas donor, mégis viszonylag kevés az ilyen műtétek száma - hangzott el azon a hétfői budapesti tanácskozáson, ahol a donáció szempontjából legaktívabb kórházak munkáját ismerték el. Borsi József, a szervátültetéseket koordináló Hungarotransplant Kht. ügyvezetője szerint „kihasználatlan potenciál van Magyarországon”, miután viszonylag magas az öngyilkosok és a közlekedési balesetben elhunytak száma. Belőlük azonban nem mindig lesz donor.

Szenohradszky Pál, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának főorvosa szerint mind világviszonylatban, mind Magyarországon kevés a szervdonor. A 2005-ös év például kifejezetten jónak számított Magyarországon a veseátültetések terén, nyilatkozta az Indexnek a főorvos. Tavaly 314 vesetranszplantációt tudtak elvégezni, de 1000-1050 veseelégtelenséggel küzdő beteg lenne alkalmas új szerv fogadására.

Szívügy

A máj-, hasnyálmirigy-, szívátültetésekkel együtt évente összesen 400 szervtranszplantációt végeznek nálunk. Becslések szerint a felhasznált szervek mintegy kétszáz donortól származnak (egy emberből két vesét vesznek ki, még ha nem is mindig használható fel mindkettő).

Szenohradszky Pál szerint azonban a donorok száma 10 százalékkal is több lehetne, ezt azonban több tényező akadályozza. A hozzátartozók gyakran tiltakoznak elvesztett családtagjuk szerveinek felhasználása ellen. Bár ezt 18 év felett jogilag nem tehetik meg, a kórházak mégis gyakran kikérik és elfogadják a családtagok véleményét, félve az esetleges pertől. A Hungarotransplant Kht. által végzett felmérésből egyébként az derül ki, hogy a magyarok a szervátültetéssel kapcsolatban nem elutasítók: 93 százalékuk támogatja a transzplantációt.

A százötven hazai kórház közül száz-száztíz alkalmas lenne donorokból származó szervek jelentésére, mégis legfeljebb 60-70 intézmény él ezzel a lehetőséggel – mondta a transzplantációs társaság elnöke. „Vannak intézmények, amelyek ezt szívügyüknek tartják, más nagy kórházak viszont évek óta nem jelentettek donort” – mondta Szenohradszky Pál.

Ennek oka egyrészt az lehet, hogy nem mindenütt van megfelelő felszereltség az agyhalottak keringésének, szívműködésének kötelező tizenkét órás fenntartására. A kórházak sok esetben túlterheltek, más betegek ellátásával kell foglalkozniuk, így egyszerűen nincs ember erre a feladatra. Szenohradszky Pál szerint viszont sajnos sokszor kényelmi szempontok is szerepet játszanak: egyszerűbb kitölteni egy papírt a halál beálltáról, mint egy agyhalott életfunkcióit fenntartani és felkészíteni szerveit a kivételre.

Megéri

Bár a transzplantációk kétségtelenül sokba kerülnek, Szenohradszky Pál szerint nem fordult elő, hogy a magas költségek miatt elmaradt volna egy beavatkozás. Kétségtelen ugyanakkor, hogy több transzplantáció jelentősen megterhelné az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az egészségügyi tárca kasszáját, bár erre minden bizonnyal lehetne forrásokat átcsoportosítani.

Egy veseátültetés 4,1 millió forintba, a májé 15 millióba, a hasnyálmirigy transzplantációé 7-9 millióba, a szívé 11 millió forintba kerül. A Magyar Transzplantációs Társaság elnöke szerint azonban érdemes figyelembe venni azt, hogy egy művese kezelés évi költsége 4,5 millió forint. A szerv átültetésével ez kiváltható, s a kilökődés elleni gyógyszerek 700 ezer-1 millió forintos évi költsége is alacsonyabb, mint a folyamatos dialízis kezelés.

A társaság elnöke úgy látja, Magyarországnak nem feltétlenül érné meg, ha csatlakozna a nemzetközi szervcserét koordináló Eurotransplanthoz (egyelőre Németország, Hollandia, Ausztria és Szlovénia tagja a szervezetnek). Viszonylag magas a belépési díj, s a résztvevő országoknak havonta kell fizetnie a regisztrált szervre várók savójának rendszeres vizsgálatát.

"Magyarország a nemzetközi együttműködésben való részvétellel inkább veszítene, mert az itteni betegeknek fontos szervek onnantól külföldre is kerülnének, ha az immunológiai adatok egyezése alapján ott megfelelőbben fel tudnák használni azokat" - hívta fel a figyelmet a transzplantációs társaság elnöke. A nemzetközi együttműködésnek legfeljebb az olyan ritka esetekben lenne értelme, amikor szív- vagy májdonort kell találni.