Megszavazták a drogtörvényt

2002.12.23. 14:15
Mint ahogy az várható volt, a Büntető törvénykönyv módosítása kapcsán hatalmas vita és hangzavar alakult ki az Országgyűlésben. Míg az ellenzéki képviselők azt hangoztatták, hogy a módosítás megnyitja az iskolák kapuit a dílerek előtt, a kormánypártiak a fogyasztók védelméről beszéltek. Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő egy konkrét eset kapcsán úgy fogalmazott, hogy "Bócsa Balázst a Fidesz dugta börtönbe, ott várta a kormányváltást. Bócsa Balázs most kiszabadult".
Másfél órás záróvita után az Országgyűlés elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását. Ugyan a záróvitára két, a zárószavazás előtt érkezett módosító indítvány miatt került sor, ennek ellenére a képviselők a házszabállyal ellentétben nem az új javaslatokról, hanem a kábítószerrel kapcsolatos szabályokról vitatkoztak általában.

Szabadságot Bócsa Balázsnak!

Eörsi Mátyás
A személykedésektől sem mentes vita során az ellenzék megismételte az általános vitában már elhangzott nézeteit. Répássy Róbert fideszes képviselő szerint a Btk. módosítása megnyitja az iskolák kapuit a dílerek előtt. A kormánypárti képviselők ezzel szemben a fogyasztók védelméről beszéltek, az ellenzéki bekiabálók "kérésére" Eörsi Mátyás (SZDSZ) konkrét példával is szolgált. Mint mondta, Bócsa Balázs kaposvári gimnazistát egy, az érettségi bankett után elszívott marihuánás cigarettával kapták rajta, s mivel Bócsa már elmúlt 18 éves, társai viszont még nem, a Somogy Megyei Bíróság másodfokon, jogerősen börtönbüntetésre ítélte. "Bócsa Balázst a Fidesz dugta börtönbe, ott várta a kormányváltást. Bócsa most már kiszabadult" - jelentette ki Eörsi, aki reményét fejezte ki, hogy senkit nem fognak a későbbiekben börtönbe zárni ilyen súlyú cselekményért.

Az MSZP-sek tartózkodtak saját indítványuk megszavazásakor

A két módosító indítványt: Herényi Károly MDF-es képviselőét - mely szerint az elterelés csak a függő fogyasztók választhatták volna - és egy, a kormánypártok által benyújtott indítványt a parlament elutasította. Ez utóbbit a kormánypártok szerint félreértésből kifolyólag utasította el a parlament, az MSZP képviselői ugyanis nem hallották, hogy az általuk indítványozott javaslat szavazására kerül sor, ezért tartózkodtak a szavazásnál. Ugyan Göndör István MSZP-s képviselő mellett Hankó Faragó Miklós, IM politikai államtitkár is arra kérte az elnöklő Harrach Pétert, hogy ismételje meg a szavazást, ezt azonban a fideszes házelnök elutasította. Harrach szerint ilyen esetben eddig soha nem döntöttek még megismételt szavazásról. Egyes kormánypárti képviselők szerint jobb is így, mivel az amúgy is megtámadhatóvá tette volna az egész Btk. módosítást az Alkotmánybíróság előtt.

A Fidesz név szerinti szavazást kért a büntető törvénykönyv drogfogyasztásra és drogterjesztésre vonatkozó módosításakor.

Az Országgyűlés legközelebb 2003. február 27-én ülésezik.