SZDSZ: Ne büntessék a drogfogyasztást

2008.08.11. 15:41
A drogfogyasztók dekriminalizálására javaslatot nyújt be az SZDSZ ősszel. Az Új Generáció azt akarja, hogy a büntetés helyett a rendőrség a terjesztőket üldözze. Léderer András elnök hatékony drogprevenciós programok elindítását sürgette.

Az Új Generáció azt szeretné, hogy ne büntessék a drogfogyasztókat, ugyanakkor hatékony drogprevenciós programok elindítását sürgeti, jelentette ki Léderer András, az SZDSZ ifjúsági tagozatának elnöke hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján.

"Mi azt akarjuk, hogy a fogyasztókat ne büntessék, dekriminalizálják a drogfogyasztást, és a rendőrség ne a drogfogyasztókat üldözze végre, hanem azokat, akik különböző szerekkel látják el (...) a fiatalokat" - fogalmazott Léderer András.

Közölte, a parlament kábítószerügyi eseti bizottságának első ülésén az SZDSZ benyújtja a drogfogyasztás dekriminalizálására vonatkozó javaslatát. Az Új Generáció elnöke hangsúlyozta, a hatékony drogprevenciós programok megvalósításához elengedhetetlen a hasonló korú, volt drogfogyasztó segítők bevonása.

A magyarországi drogpolitika kudarcot vallott, a közelmúltban történt, kábítószer okozta halálesetek rávilágítottak arra, hogy nagyon rossz úton jártunk, hiába nyúlt minden kormány jó szándékkal az ügyhöz, mondta.

Hozzátette, a büntetést előtérbe helyező drogpolitika, amely "továbbra is fenn akarja tartani a teljesen abszurd, egyértelműen megbukott helyzetet, akarva-akaratlanul újabb és újabb áldozatokat fog szedni".

Léderer András elmondta, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a fővárosban az elmúlt kevesebb, mint tíz év alatt 140 százalékkal nőt a drogfogyasztók száma, országosan pedig duplájára emelkedett. Az Új Generáció szerint - mint mondta - nyugati példákat követve Magyarországon kísérleti jelleggel be lehetne vezetni az úgynevezett ellenőrzött belövő szobákat.

Az SZDSZ szakmai kérdésnek tekinti az ellenőrzött belövő szobák létesítésének kérdését, és mivel a kábítószerfüggőkkel foglalkozó szakemberek szerint segítséget jelenthet, a liberálisok is tudnák támogatni, mondta Gusztos Péter a Független Hírügynökségnek. A párt ügyvivője hozzátette, a hosszú távú fenntartó kezelést, a metadon-programot maximálisan támogatja az SZDSZ.

A metadon egy szintetikus opioid, hatása hasonló a heroinéhoz. A metadon-programban egy meghatározott adag metadont kap a beteg a heroin helyett. A függőséget ez nem szünteti meg, de ez kisebb egészségügyi problémákat okoz, mint a heroin, és nem áll fenn a véletlen túladagolás veszélye sem.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke szerint Léderer András csúsztat akkor, amikor azt állítja, hogy a büntető törvénykönyv azonnal szankcionálja az alkalmi drogfogyasztást. Stágel Bence közölte, a törvény az alkalmi fogyasztók számára büntetés helyett megteremti az elterelés intézményét, vagyis a fogyasztónak egy drogrehabilitációs szakembert kell felkeresnie, aki megfelelő felvilágosítást ad a drog káros hatásairól. Stágel Bence szerint a szocialista és szabad demokrata kormányzat súlyos hibákat követett el. Hozzátette, nem heroin-belövő szobákra van szükség, hanem a drogmegelőzésre fordított állami források növelésére.

Kedden ülésezik a bizottság

Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfői internetes sajtótájékoztatóján közölte, kedden ülésezik a kábítószerügyi koordinációs bizottság, amely - ha szükséges - javaslatokat tesz a kormánynak arra, hogyan lehet csökkenteni a jövőben a túladagolásos esetek számát. A testület a lehető legpontosabb helyzetelemzést készíti el, figyelembe véve az elmúlt hetek történéseit is, jelentette ki. Hozzátette, a kormány azonban csak széles körű szakmai egyeztetés után dönt arról, változtat-e valamit a jelenlegi szabályokon.

Tájékoztatása szerint idén több mint másfél milliárd forint áll rendelkezésre drogpolitikai programokra, amely valóban kevesebb a 2004-es összegnél, de másfélszer több, mint amennyit a Fidesz és koalíciós partnerei - többek közt az MDF - kormányzásuk idején erre költöttek. Ezzel az MDF felszólítására reagált, az MDF ugyanis a bizottság azonnali összehívását kezdeményezte.

Winkfein Csaba, a kábítószerügyi eseti bizottság szocialista elnöke augusztus 20-a után a lehető legrövidebb időn belül, a bizottság tagjaival és az érintett szaktárcákkal egyeztetve összehívja az elmúlt időszakban bekövetkezett tragikus kimenetelű heroin túladagolásos esetekkel foglalkozó ülést, olvasható a kormánypárti politikus közleményében.