Draskovicsé lehet az igazságügy

2008.02.12. 00:42
A Népszabadság szerint Takács Albert távozik, és Draskovics Tibor kapja meg az igazságügyi és rendészeti tárcát. A koalíciós pártelnökök kedd reggel nyolctól tanácskoznak.

A Népszabadság információi szerint kedden bejelenti Gyurcsány Ferenc a kabinet átalakítását. A lap úgy tudja, hogy a legjelentősebb változtatás az igazságügyi és rendészeti tárcát érinti majd: a mindössze nyolc hónapig hivatalban lévő Takács Albertet Draskovics Tibor válthatja a miniszteri székben.

Horn Gábor koalíciós koordinációért felelős államtitkár az MTV Napkelte című műsorában azt nyilatkozta, kedden reggel ül tárgyalóasztalhoz Kóka János liberális és Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök. A Hírszerző úgy tudja, nem pusztán minisztercsere várható, hanem az igazságügyi és a rendéászeti területek szétválasztása is. Koalíciós források szerint mást nem érint a mostani kormányátalakítás.

A szakembernek jogi diplomája van, de elsősorban a pénzügyi világban mozgott eddig: volt adótanácsadói igazgató, brókercég ügyvezető igazgatója, az ABN-AMRO Bank vezérigazgatója. Politikai pályafutása már a kilencvenes évek közepén elkezdődött, de Medgyessy Péter kabinetfőnökeként majd pénzügyminisztereként lett országosan ismert. 2005. áprilisában azonban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felmentette posztjából, mostanáig az Államreform Bizottság alelnökeként, majd a kormányzati koordinációért felelős tárcanélküli miniszterként dolgozott.

A Népszabadság forrásai szerint bár papíron megosztotta a munkát Draskovics Tibor és Kiss Péter, jelentős átfedések voltak a kettőjük feladataiban.

A lap beszámolt arról is, hogy a miniszterelnök a közigazgatás irányításában való szerepét meg kívánja erősíteni. Ezért magához vonja a politikai döntéseket, a végrehajtást viszont a kancelláriaminiszter kapja meg.