Deutsch Tamás nem járt dolgozni

2008.10.22. 07:53
Megszűnik Deutsch Tamás önkormányzati képviselői mandátuma, mert egy évig nem jelent meg a VII. kerületi testületi üléseken. Mivel listáról jutott be, nem írnak ki időközi választásokat, helyét a Fidesz töltheti be. A KDNP már együttműködésen töri a fejét.

Október 27-én megszűnik Deutsch Tamás, Orbán Viktor kabinetfőnökének Budapest VII. kerületében betöltött önkormányzati képviselői mandátuma, mert az elmúlt egy évben nem vett részt a testület ülésein, írja a Népszabadság.

Az önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében ez automatikusan mandátumvesztéssel jár, a rendszerváltás óta ilyen esetre azonban még nem volt példa. Mivel Deutsch listán jutott be a testületbe, időközi választást nem írnak ki, a Fidesz töltheti be a helyet.

Az Index információi szerint Deutsch mandátumának megszűnésével ideiglenesen megszűnik a Fidesz-frakció, mert a csoport a maradék két fővel a szükséges létszám alá esik. A helyi KDNP-sek Gáspár Miklóst, az Antall-kormány idején a KDNP országgyűlési frakcióvezetőjét várják Deutsch helyére.

A fideszes politikus távozásával ismét napirendre kerülhet egy Fidesz-KDNP közös csoport megalakítása Erzsébetvárosban, ami 2006 előtt működött, éppen Deutsch érkezésekor szűnt meg az együttműködés a két frakció között.

Nyíregyházán egyébként folyamatban van egy eset, itt azonban már bíróság elé került, ugyanis vita alakult ki arról, hogy a törvényben meghatározott egy évet milyen módon kell számolni. Deutsch egyébként szépíthetett volna helyzetén, ha október 27. előtt benyújtja lemondását.

A Fidesz szerdán közleményben reagált a Népszabadság cikkére, melyben azt írják, egy egyszerű technikai kérdésről van szó. "Deutsch Tamás - az előzetes tervnek megfelelően, a ciklus közepéhez érve - október 18-i hatállyal lemondott a főváros VII. kerületében betöltött önkormányzati mandátumáról" - olvasható a közleményben.

Deutsch Tamás a közelmúltban jelentette be, hogy Brüsszelben folytatja pályafutását, a Fidesz EP-listáján biztos befutó helyet kap majd.