Dávid Ibolya lemond a mentelmi jogáról

2008.12.08. 09:04
Valószínű lemond mentelmi jogáról Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki ellen Almássy Kornél tett feljelentést rágalmazás miatt a megfigyelési ügyben.

"Minden egyes esetben lemondtam eddig is, és valószínű, hogyha megkapom ezt az iratot, akkor is le fogok mondani róla, mert (...) úgy gondolom, hogy az én igazságom a magyar igazságszolgáltatás előtt, a bíróság előtt kristálytiszta" - válaszolta Dávid Ibolya a mentelmi jogára vonatkozó kérdésre az MTV Kereszttűz című műsorában.

Almássy Kornél független, volt MDF-es parlamenti képviselő pénteken arról nyilatkozott, hogy szerint az lenne az elegáns, ha Dávid Ibolya önként lemondana mentelmi jogáról, hogy a bíróság lefolytathassa a magánvádas büntetőügyet, amelyben feljelentést tett. Mint akkor közölte: ha az Országgyűlés nem függeszti fel Dávid Ibolya mentelmi jogát, akkor polgári jogi útra tereli az ügyet.

Almássy Kornél szeptember végén tett feljelentést Dávid Ibolya pártelnök ellen, aljas indokból nagy nyilvánosság előtt, és jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás bűncselekménye miatt. Az MDF elnöke szeptember 12-én egy sajtótájékoztatón egy telefonbeszélgetés hanganyagát tartalmazó CD felmutatásával bűncselekmény elkövetésére utalt, amellyel Almássy Kornélt hozta összefüggésbe.

A hangfelvételen az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik vezetője, Tóth János beszél Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával. Az UD Zrt. képviselője Csányi Sándor véleményét kérdezi arról, elfogadják-e azt a megbízást, amely szerint terhelő adatokat kellene gyűjteni Dávid Ibolyáról, mert valakik azt szeretnék, hogy a pártban Almássy Kornél legyen az elnök.

Almássy Kornél azt mondta, Dávid Ibolya a becsületébe gázolt, amikor MDF tagságára "méltatlan embernek" nevezte. Almássy Kornél elindult az MDF elnöki posztjáért, ám elmondása szerint a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták és arra akarták rávenni, hogy lépjen vissza a pártelnökjelöltségétől. Ezt végül meg is tette. Visszalépésének okairól akkor azt mondta, feleségét és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették. Ezt követően az MDF kizárta soraiból Almássy Kornélt.