Magára hagyják Gyurcsányt

2006.11.29. 12:39
Látszategyeztetésnek tartják a fideszes EP-képviselők Gyurcsány Ferenc egyeztetési javaslatát, így nem mennek el a december 10-re kezdeményezett találkozóra.

A Fidesz európai parlamenti képviselői nem vesznek részt azon a találkozón, amelyet a miniszterelnök kezdeményezett a Magyarország számára legfontosabb uniós kérdésekről, közölte szerdán Szájer József, az ellenzéki párt EP-delegációjának vezetője az MTI-vel.

Randira hívott

Gyurcsány Ferenc november 25-én az MSZP országos választmányának ülésén jelentette be: december 10-ére találkozóra hívja az Európai Parlament valamennyi magyarországi képviselőjét, hogy megvitassák Magyarország szempontjából a legfontosabb, az Európai Parlament napirendjén szereplő kérdéseket, illetve hogy az együttműködés új formáit hozzák létre a magyar kormány és az EP-képviselők között.

A kormányszóvivő szerdai közlése szerint a kormányfő három napirendi pontot javasol a találkozóra: a kormány és a magyar EP-képviselők közötti együttműködés intézményes feltételeinek és kereteinek kidolgozását, az Európai Parlament éves munkaprogramjának figyelembevételét ebben az együttműködésben, valamint kooperációt az EU bővítési politikájával kapcsolatos magyar álláspont kialakításában, különös tekintettel a Nyugat-Balkán országainak csatlakozási perspektívájára.

Szájer József "látszatkezdeményezésnek" nevezte a miniszterelnök meghívását, amely véleménye szerint elsősorban azt szolgálja, hogy a Gyurcsány Ferenc egy "látványpolitizálással" kiszabaduljon az elszigeteltségből. Ehhez azonban a Fidesz EP-képviselői nem kívánnak segítséget nyújtani, jelentette ki. A politikus emlékeztetett arra, hogy a Fidesz EP-képviselői az elmúlt hetekben lemondásra szólították fel a miniszterelnököt.

Szájer szerint Gyurcsány rombol

Szájer József szerint a kormányfő kezdeményezése nem segíti, hanem éppen hátráltatja azt a nagy nehezen kivívott együttműködést, amely a 24 európai parlamenti képviselő között, illetve a magyar kormányzattal is kialakult az utóbbi időben. "Ezen csak ronthat, ha Gyurcsány Ferenc, aki konfliktust konfliktusra halmozott hivatalba lépése óta, megpróbálná szétrombolni a magyar politikának ezt az otthoni vitáktól kevésbé terhelt szigetét" - fogalmazott.

Mint mondta, csak olyan miniszterelnökkel tárgyalnak, aki nem tehertétel az ország európai érdekérvényesítésében, és aki képes a nemzet képviseletére. A fideszes EP-képviselők a témáról közleményt is kiadtak, amelyben leszögezik: meggyőződésük, hogy Gyurcsány Ferenc nem alkalmas Magyarország képviseletére, nem demokrata, és nem képes Magyarország - jórészt általa és kormánya által okozott - súlyos gazdasági bajainak orvoslására.

A képviselők ezért arra kérik a "hitelét vesztett miniszterelnököt", hogy az EP-képviselők között, valamint a kormányzattal kialakult - ha nem is problémamentes, de elfogadható szintű - együttműködést "látványpolitikai akciójával" ne rombolja le.

Rossz hír Magyarországnak

Danks Emese kormányszóvivő a Fidesz képviselőinek távolmaradására reagálva közölte, "ez rossz hír Magyarországnak". Távolmaradásukkal " párbeszédet és az együttműködést utasítják el, ami elemi érdeke lenne mind a 10 millió magyar állampolgárnak".

Danks szerint a miniszterelnök múlt héten nyilvánosságot kapott kezdeményezései mind ugyanazt a célt szolgálták: meghatározni a nemzeti érdekeket, amit a pártpolitikai csatározások fölé lehet emelni. Véleménye szerint ezek között kétségkívül a legelső helyen szerepel az uniós fejlesztési források felhasználása.