Több pénz jár az egyházi iskoláknak

2008.06.30. 16:14
Az Alkotmánybíróság hétfőn úgy határozott, hogy a mostani rendszerben kevesebb pénzhez juthatnak az egyházi iskolák, mint amennyi járna nekik.

Az Alkotmánybíróság hétfőn több parlamenti képviselő kezdeményezésére határozatot hozott a közoktatási törvény egyes részeinek megsemmisítéséről. A testület szerint a mostani rendszerben nem kapnak annyi pénzt az egyházi iskolák, mint amennyi járna nekik.

A közoktatási törvény csak annyi pénzt garantál az egyházi iskoláknak, mint amekkora normatív költségvetési hozzájárulást kapnak az önkormányzati iskolák. A hiba a "normatív" szóban van. Az 1997-es, Vatikánnal kötött szerződés szerint a épp annyi pénzt jár az egyházi iskoláknak mint amennyi az önkormányzatiaknak. Vagyis a normatív támogatás feletti egyéb juttatások is járnak az egyházi iskoláknak.

Az Alkotmánybíróság szerint a nemzetközi szerződésnek kellett volna meghatároznia a finanszírozást rendező törvényt. A KDNP egy korábbi számítása szerint az egyházi iskolák 2005-2006-ban 2,7 milliárd forint támogatástól estek el.

Az Alkotmánybíróság három tagja nem értett egyet a döntéssel, Bragyova Tamás, Holló András és Lévay Miklós ezért különvéleményt csatoltak az ítélethez.