Radikalizálódnak az egyetemisták

2007.02.03. 11:07
Egyre radikálisabbak a magyar fiatalok, közülük is főleg az egyetemisták, írja egy felmérést ismertetve a Népszabadság. A radikalizálódási, intoleránssá válási folyamat már a kilencvenes évek közepe óta tart.

A magyar egyetemisták politikai cselekvésmintái az utóbbi időben egyre radikálisabbak, írta egy felmérés alapján a Népszabadság. A fiatalok értékrendjének változása, ami a kilencvenes években kezdődött, és ami hatására a család, a nemzet és az állam jelentőssége nőtt az értékeik között, együtt járt az intolerancia terjedésével és a fiatalok radikalizálódásável.

A kutatás szerint az egyetemisták több mint hét százaléka venne részt nem engedélyezett politikai tüntetéseken, sztrájkban. A válaszadók 3,3 százaléka attól sem riadna vissza, hogy a tiltakozáok során kárt tegyen a köz- és magántulajdonban, írja a lap.

Az elsőéves felsőoktatási hallgatók 15 százaléka a Fidesszel szimpatizál, 6,2 százalékuk jelölte meg az MSZP-t, és csak 2,3 százaléka az SZDSZ-t. A Fidesz-szimpatizánsok 1,6 százaléka a nagyobbik ellenzéki párttal együtt említette a Jobbikot, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, valamint a Vér és Becsület Egyesületet is a preferált szervezetek között.