MSZP: Orbán állásfoglalása felháborító

2003.11.02. 22:37
A Magyar Szocialista Párt megengedhetetlennek tartja, hogy a demokratikus Magyarország egyik parlamenti pártja és annak nagy befolyású vezetője a napi politikai érdekek bűvöletében a szélsőjobb (és a szélsőbal) '56-ot illető rágalmai oldalára álljon. A Magyar Televízió Éjjeli menedék című műsorának megszüntetésére nem azt követően került sor, hogy "valaki valahol berendelte a televízió elnökét vagy valamelyik vezetőjét" - közölte Szabó Zoltán szocialista képviselő a Fidesz elnökének október 31-i, pápai sajtóértekezletén elhangzottakra reagálva.
Mint ismert az Éjjeli menedék című műsort azután szüntette meg a Magyar Televízió, hogy október 26-án egy, a MIÉP meghívására Magyarországra érkezett angol történész véleményét, miszerint az 56-os forradalom első két napja 'antiszemita pogrom' volt, amit a 'zsidókormány' ellen robbantottak ki, kommentár vagy ellenvélemény nélkül adták műsorba.

"Siklósi Beatrix, a kiváló főszerkesztő"

Orbán Viktor a pápai sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: "Valaki valahol berendeli a televízió elnökét, vagy valamelyik vezetőjét, s utána elrendelik, hogy a műsort meg kell szüntetni. Ez azt gondolom, hogy méltatlan a XXI. századi Magyarországhoz" - mondta a volt kormányfő.

Orbán Viktor és a Fidesz ügyvezető elnöksége az eseményekre reagálva kiadott egy közleményt is, amelyben többek között azt írják: "Az elmúlt hónapokban egymást követték hazánkban a sajtószabadságot veszélyeztető, nyugtalanító fejlemények. A kormányzó balliberális koalíció kíméletlenül elfojtani törekszik minden, az övétől eltérő véleményt. Ezt bizonyítja, hogy sorra szüntették meg azokat a műsorokat, szellemi műhelyeket a közpénzből fenntartott médiumokban, amelyek otthont adtak a nemzeti és polgári gondolatnak."

A Fidesz közleményét Orbán Viktor volt miniszterelnök kísérőlevelével a polgári körök is megkapták. Orbán ebben felkéri híveit, hogy "nyilatkozatunkhoz csatlakozzanak, fejezzék ki tiltakozásukat, és minden törvényes eszközzel lépjenek fel Önök is a műsor, és annak kiváló főszerkesztője, Siklósi Beatrix mellett".

Kommentár nélkül

Szabó Zoltán "Válasz Orbán Viktor beszédére" címmel kiadott közleménye szerint a műsort azután szüntették meg, hogy az kommentár nélkül szólaltatta meg a holokauszt tagadása miatt Európa számos országából bírói ítélettel kitiltott David Irvinget.

Az MSZP országgyűlési képviselője kiemelte: nem árt emlékeztetni arra, hogy az 1989-ben kikiáltott Magyar Köztársaság legfontosabb történelmi-szellemi előzményeként jelölte meg az 1956-os forradalmat, a szabadon választott parlament pedig első döntéseként a forradalom emlékét iktatta törvénybe. Utalt arra, hogy a törvényjavaslatot annak idején a Fidesz-frakció egy híján valamennyi tagja megszavazta, köztük Orbán Viktor is.

A sajtószabadság okán

"Megítélésünk szerint a sajtószabadság nem jogcím arra, hogy e forradalom emlékét a közpénzből fönntartott Magyar Televízióban büntetlenül lehessen gyalázni" - közölte. Szabó Zoltán hozzátette: "emlékeztetünk arra is, hogy a forradalmat a Kádár-rendszer harminckét éve során gyalázták ilyen és hasonló rágalmakkal, és hogy a hetvenes években David Irving föl is ajánlotta ilyen irányú szolgálatait a Kádár-rendszernek".

Mint írta, sajátosnak tartják, hogy a Fidesz elnöke éppen az e rágalmaknak fórumot adó műsor megszüntetése okán látja jónak védeni a sajtószabadságot. Ugyancsak sajátosnak nevezi, hogy a volt miniszterelnök az esetet "kifejezetten a polgári, nemzeti vagy keresztény értékrend" elleni támadásnak tekinti.

Visszautasítja, hogy megvédjék a műsort

A szocialista képviselő úgy fogalmazott: korábbi közleményében a Fidesz ügyvezető elnöksége sem átallt "a polgári és nemzeti értékek" háttérbe szorításáról, "az ország felének meggyőzésével megegyező politikai vélemény" elhallgattatásáról beszélni az ügy kapcsán.

Meggyőződésünk, hogy a köztársaság jobboldali érzelmű polgárainak döntő többsége is viszolyogva tekint a történelem ilyetén meghamisítására, és visszautasítja, hogy a fenti kijelentést bárki "a polgári, nemzeti és keresztény értékek" nevében vegye védelmébe - áll Szabó Zoltán közleményében.