Majdnem házasság heteróknak és melegeknek

2007.11.15. 16:18
Várhatóan holnap benyújtja a kormány a parlament elé a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló javaslatot, amely a házassággal közel azonos jogokat nyújtana a pároknak, gyermekek örökbefogadását azonban nem tenné lehetővé. Ez a forma nem csak a meleg pároknak ad jogi lehetőséget, hanem a közel egymillió nem hivatalosan együttélő heterónak is.

A kormány elfogadta és holnap várhatóan a parlament elő terjeszti a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot. Értesüléseink szerint a kormány javaslata a házassággal közel megegyező jogokat adna az együttélő pároknak.

A párok anyakönyvvezető előtt nyilatkozhatnak majd arról, hogy regisztrált élettársi kapcsolatra lépnek. A legfontosabb különbség a házasság és eközött a forma között, hogy a bejegyzett élettársak gyermeket nem fogadhatnak örökbe. Egymás vezetéknevét is felvehetik, de természetesen nem használhatnák a –né formulát.

A bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó vagyonjogi, öröklési szabályok vonatkozhatnak, rendelkezhetnek élettársuk kórházi gyógykezeléséről és információt is kaphatnak róla. A bejegyzett élettársi viszony megkönnyíti azokat az egyéb élethelyzeteket is, amikor igazolni kell az együttélést (például hitelfelvételnél, szociális támogatásoknál stb).

A szabályozás nem titkoltan gesztus az együtt élő meleg pároknak akik ezzel a lehetőséggel élve a házastársakhoz hasonló jogokat élvezhetnek. A bejegyzett élettársi kapcsolat ugyanakkor megkönnyítheti az házasság nélkül együtt élő hetero párok életét is.