Belpolitikai válság percről percre

2006.10.09. 11:30

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lamperth Mónika és az 1500 milliárd forint

    Csak az európai uniós forrásokból 1500-1600 milliárd forinthoz juthat a hét magyar régió 2007-2013 között. Ehhez jöhetnek a hazai decentralizált területfejlesztési források, ezek összege az elmúlt két évben 100 milliárd forint volt. Ennyi, több mint 500 kilométernyi autópályára vagy 13-14-15 havi nyugdíjakra elég pénzrõl dönthetne a Fidesz, amelynek minden régióban többsége van. És ezért szeretné az önkormányzati miniszter az állam szerepét erõsíteni - utóbbira részben épp a Fidesz miatt van lehetõsége.

  • A zárszámadásról (a tavalyi költségvetési törvény végrehajtásáról) is egyeztettek a szocialisták megyei vezetői hétfő délelőtt a Képviselői Irodaházban. Az ülés után újságírók Gyurcsány Ferenctől akarták megtudni, hogy pontosan miről volt szó, de a kormányfő némasági fogadalmat tett, és hosszú, gyors léptekkel lerázta a sajtót.

  • Simon Gábor az MSZP választmányi elnöke hétfőn azt mondta, megindult az MSZP belső vizsgálata annak kiderítésére, hogy hogyan szivároghatott ki Lamperth Mónika beszéde. A választmányi elnök reméli, hogy a vizsgálat minél hamarabb konkrét eredménnyel zárulhat, ezután megalkotják azt a szabályrendszert, ami megakadályozza majd, hogy a szocialista párt zárt tanácskozásairól információk szivárogjanak ki. Úgy vélekedett, nem lehet nem tendenciát látni a történtekben, hiszen ez már nem az első eset. Az Index azon kérdésére, hogy a hatóságokat is bevonják-e a vizsgálatba, azt mondta, előbb a saját vizsgálatukat folytatják le.

  • Szekeres beszéde is kiszivárgott

    Az MSZP-nek újra kell fogalmaznia kapcsolatát a szabad demokraták pártjához, mivel az SZDSZ elvesztette országos jelentőségét, és újra kell fogalmaznia kapcsolatát az MDF-hez is, mivel a Magyar Demokrata Fórum 11 megyében jutott jelentős pozícióhoz, mondta Szekeres Imre az MSZP szombati választmányi ülésén, amelyről a Magyar Rádió tett hétfőn közzé újabb részleteket.

  • Orbán csatát vesztett a külföldi lapok szerint

    Volt mit tanulnia Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak az elmúlt hetek eseményeiből, írja a német FAZ. A Figaro szerint Gyurcsány csatát nyert, de még nem ért szenvedéseinek végére.

  • Az SZDSZ-nek nincs oka arra, hogy újrafogalmazza Szekres Imréhez fűződő viszonyát, mondta Gusztos Péter.

  • Szerencsének tartjuk, hogy a hadsereg stratégiáját nem Szekeres Imre alkotja meg, mert akkor Timur és csapatától sem tudnánk megvédeni az országot, reagált Kuncze Gábor SZDSZ-es pártelnök Szekeres Imre szavaira. Arra a kérdésre, hogy mit szól Szekeres azon kijelentéséhez, miszerint az SZDSZ budapesti középpárt lett, azt válaszolta, minden értelmes felvetéssel érdemes foglalkozni, de szerencsétlenül megfogalmazott, zárt ülésen elhangzott és kiosztott felvételekkel nem törődnek.

  • Mesterházy Attila szocialista elnökségi tag szerint Szekeres Imre csak tényeket állapított meg.

  • Az ellenzék bölcsességére van bízva, hogy hogyan dolgozik, reagált szűkszavúan Gyurcsány Ferenc arra, hogy a Fidesz negligálni fogja a jövőben.

  • Okbóber 23-ig biztosan, mondta Orbán Viktor munkatársunknak arra a kérdésére, hogy meddig tartanak a Kossuth téri tüntetések.

  • A Horváth Balázs halála után Veszprémben mandátumot szerzett Horváth Zsolt egyhangú szavazás után teheti le képviselői eskűjét. Horváth elfoglalta helyét a Fidesz frakciójában.

  • Az ülés kezdete előtt lobbisták és képviselőkl álltak sorban Veres János pénzügyminiszternél, némely honatyák helyi ügyekben próbálkoztak nyomást gyakorolni. Lamperth Mónika Boross Péter jobbján érkezve zárkózott el a nyilatkozatoktól.

  • Juhász Ferenc MSZP-alelnök szerint, ha a teljes Szekeres-beszédet tennék közre, kiderülne belőle, hogy az MSZP elnökhelyettese arról beszélt, hogy a helyi koalíciók megalakításában az MDF lehet a mérleg nyelve.

  • Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter nem bánja, hogy kiszivárgott az MSZP hétvégi országos választmányán elmondott beszéde. "Tartalmát most is felelősséggel vállalom, és örülök neki, hogy a parlamentben is beszélhetek róla" - jelentette ki a parlament hétfői ülésének nyitó hozzászólásában. Lamperth felsorolta, hogy milyen elvek alapján, mennyi pénzt oszthatnak ki a következő hat évben.

    Mint mondta, a pénzosztásban a Regionális Fejlesztési Tanácsoknak lesz döntő szava, bár az MSZP eredeti tervei szerint ez a választott regionális önkormányzatokra hárult volna, ám ezek felállítását sem a Fidesz, sem az MDF nem szavazta meg. "Így a fő felelősség továbbra is a kormányé, ezen nem kívánunk változtatni. Tehát természetes, hogy a mindenkori kormány meghatározó szerephez jut a tanácsokban" - zárta beszédét Lamperth.

  • A képviselők 99 százaléka sötét öltönyben/ruhában van, mintha gyásznap lenne.

  • A Fidesz a régiós elképzelésekről három szövegváltozatot kapott, amely egymásnak ellentmondó, vállalhatatlan, az uniós elveknek ellentmondó kitételeket tartalmazott, ezért nem támogatta őket, mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A Fidesz szerint a kormány delegáltjait a Regionális Fejlesztési Tanácsokban pártkatonákká minősíti le a szabályozás.

  • Kóka János szeretne összefogni Matolcsy Györggyel

    Országgyûlési határozatot fogadtatna el Kóka János, amelyben mind az öt parlamenti párt hitet tenne a stabilizáció és a befektetések biztonsága mellett. A gazdasági miniszter összehívta a versenyképességi és a befektetõi tanácsot, utóbbiban Matolcsy Györggyel, Varga Mihállyal vagy "bárki mással" együtt ülne le a befektetõkkel. A GKM-nek szóló ÁSZ-bírálatok szerinte elsõsorban technikai kérdésekben születtek, az ellenzéki politikusok viszont azt mondják, kozmetikázták a valóságot.

  • Lamperth Mónika kiszivárgott beszédét idézve Dávid Ibolya, az az MDf elnöke azt mondta: "tessék megmagyarázni, hogy orwelli alapon milyen az erős és gyenge mandátum a regionális fejlesztési tanácsokban. A politikus szerint ezek a megoldások csak a bizalmatlanságot növelik tovább. Az MDF ezért országos, helyi és regionális szinten is igényt tart a fejlesztési pénzek ellenőrzésére.

  • "Igazi gyásznap volt október 6-án, viharos történelmünk utolsó 16 évének legmegrázóbb pillanata" - jelentette ki Latorczai János KDNP-képviselő. Mint mondta, a kormánypártok leváltották a népet. Szerinte azért, mert kiszámolták, ha országgyűlési választás lett volna, akkor most 300 jobboldali képviselő ülne a parlamentben.

    "Pénteken mi a demokráciát védtük, szombaton a szocialisták a választmányi ülésen két lábbal tiporták az alkotmányt" - mondta, hiszen szerinte kiderült, hogy az MSZP-nek azért kell a hatalom, hogy pénzt osszanak. "Pénzügyi pártálamot hirdettek" - hangoztatta. "Az önök számára az alkotmány nem védendő érték, csak hivatkozási alap" - jelentette ki.

  • Dávid Ibolyára reagálva Kuncze Gábor arra emlékeztetett, hogy volt olyan időszak, amikor Alcsútdoboz több fejlesztési pénzt kapott mint Budapest.

  • Megtalálták a kiszivárogtatót

    Az országos választmány egyik delegáltja vitte be a rádióst, aki majdnem mindent felvett.

  • "Aki az alkotmányban előírt eljárásokat mellőzi, a négyévenkénti választás eredményét lebecsülve, a kormány legitimitását kétségbe vonva fenyegeti az alkotmányosságot. Aki ócska trükknek nevezi a bizalmi szavazást, aki a politikai akcióit törvénytelenül megszerzett bizonyítékokra építi. Aki közvetlen politikai támogatást nyújt szélsőjobboldali, az alkotmány megdöntésére készülő szervezeteknek, akik forradalomnak nevezik a köztörvényes bűncselekményeket. Aki képtelen elfogadni a választási eredményeket, aki népszavazásnak nevezi az önkormányzati választásokat. Aki kétségbe vonja a közvetett demokrácia intézményrendszerét, aki nem hajlandó együttműködni a miniszterelnökkel."

    Az igazságügy-miniszter hozzászólása nyitányaként mindenkit biztosított róla, hogy a kormány betartja az alkotmányt.

  • Mintha másként viszonyulna a gazdasági nehézségekhez a Fidesz az önkormányzati választások óta, vélekedett Veres János pénzügyminiszter. "Szükséges megszorító intézkedésekről, szükséges reformokról beszélnek" - mondta. Most, hogy bekövetkezett a "megvilágosodás", Veres szerint a szükséges lépésekről kellene tárgyalni. "Most már van értelme annak, hogy a szükséges feladatokról beszéljünk" - mondta, majd az alkotmányra hivatkozva az Országgyűlést javasolta egyeztetési terepnek. "Lehet a reformalap gondolatáról beszélni, ez akár még létre is jöhet. Ha van erre vonatkozó javaslat, tárgyaljunk róla" - javasolta a pénzügyminiszter.

  • Akik az utóbbi időben figyelték a tüntetéseket a Szabadság téren majd a Fidesz nagygyűlését, láthatták, hogy most egy a tábor, de kettő a zászló – utalt a tüntetéseken feltűnő árpádsávos lobogókra Fodor Gábor. A szabaddemokrata politikus szerint a nemzeti lobogót sem szabadna használni egy politikai tüntetésen, hiszen az a nemzet egységét jelképezi, így azokat, akik tüntetnek, de azokat is akik ellen tüntetnek.

    Fodor szerint az árpádsávos lobogó a harmincas években a szélsőjobb szimblóma, majd 1944-ben egy tragikus korszak jelképe volt. Bár a jelképtörvény nem tiltja, Fodor szerint amikor a Fidesz politikusai nem szólítják fel híveiket az árpádsávos lobogók elrakására, akkor óhatatlanul is politikai közösséget vállalnak a veszélyes eszmékkel.

  • Navracsics Tibor – Fodor szavaira reagálva – azt mondta, sem a Fidesz, sem elődpártjai nem vállalnak közösséget a nyilas eszmékkel. Navracsics szerint az SZDSZ-es politikus felszólalása alapján a történelmi zászlók közül is ki kellene tiltani az árpádsávos zászlót, amely előtt Gyurcsány Ferenc kétszer is esküt tett.

  • "Az előző hetek történései nem használtak Magyarország megitélésének" - állapította meg Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Az MDF, mint mondta, tudomásul veszi a pénteki bizalmi szavazás eredményét. (A háttérben Boross Péter a fejét fogja, Eörsi Mátyás palmtopját bütyköli.)

    Herényi hét pontot javasol a válság megoldására. 1; Kisebb de erősebb államot, de a leépítéseket ne fűnyíró-elv szerint valósítsák meg. 2; Hatástanulmányok alapján indított reformokat. 3; A reformok felgyorsítását. 4; Új, lényegesen egyszerűbb adórendszert teljes szemléletváltással. 5; A privatizáció folytatását. 6; A piac és kapitalizmusellenes hangulatkeltés helyett megerősített fogyasztóvédelmet és a tiszta kezek hivatalának létrehozását. 7; Új fejezetet a pártok közti párbeszédben. (Boross Péter a fejét fogja, Eörsi Mátyás lerakta palmtopját.)

  • A Fidesz egy része kivonult, amikor Gyurcsány Ferenc szólásra emelkedett a Parlamentben. A beszéd végén elkezdtek visszaszállingózni képviselőik az ülésterembe. A Fidesz hétfő reggeli nyilatkozata szerint Gyurcsány Ferenc előre bejelentett beszédei alatt kivonulnak az ülésteremből. Gyurcsány mostani felszólalása előre be nem jelentett viszontválasz volt.

  • Gyurcsány Ferenc Herényi szavaira reagálva azt mondta, felelős, racionális kérdésfelevetésnek gondolják az MDF-es politikus szavait. Elmondta, határozottan nemet mondanak azokra a törekvésekre, amelyek túlmutatnak az alkotmányos, demokratikus kereteken. A fő elvekben célokban nincs különbség, az ördög a részletekben lakik.

  • "Egy saját műfaját lánclevélként definiáló írás kering az interneten a köztársasági elnök és a nagyobbik ellenzéki párt elnökének felelősségéről a Magyarországon kialakult közállapotokkal összefüggésben. Aláíróként »Klubrádió Fórum Közösség« szerepel. Ezúton tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy az íráshoz sem szerzőként, sem terjesztőként a Klub rádiónak nincs köze. A levél tartalmával nem foglalkozunk, feladatunknak továbbra is a kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatást és a vélemények nyilvános ütköztetését tekintjük" - áll a Klub rádió közleményében.

  • Lamperth Mónika beszéde után kiderült, a kettős beszéd él tovább – mondta Kósa Lajos fideszes képviselő, aki szerint – idézve Blikket - a Mónika-show után a Mónika-botrány következett. A debreceni polgármester szerint ezek után nem lehet megbízni a területfejlesztési miniszterben, az együttműködés sem az országgyűlésben, sem Brüsszellel nem valósulhat meg.

    A fejlesztési pénzeket nem a szocialisták vagy a Fidesz osztja, hanem a választott testületek, s a pénzeket nem pártok, hanem az ország kapja, hangsúlyozta. „Mindekit át akarnak verni: a választókat és a választott politikusokat is. Ezek után nem lehet komolyan venni egyetlen szocialista politikustól sem az együttműködés szándékát. Ezért kell mennie a Gyurcsány-kormánynak.”