Veszely Gyulát az elnöki székbe!

2005.03.11. 11:05
Kedves választópolgárok és passzív olvasók!

Váratlan népi akció, nehézsúlyú politikusok a porban, a rock and roll egyesíti a nemzetet: komoly meglepetésekkel és még olyanabb tanulságokkal zárult online köztársaságielnökjelölt-jelötválasztó játékunk. Felvonultattuk szinte a teljes szóba jöhető mezőnyt: Önök bárkit jelölhettek, mi pedig mindenkit betettünk, akire az egy-kettőnél több javaslat érkezett, aztán az egészhez hozzácsaptuk a sajtóban és folyosói beszélgetéseken legsűrűbben emlegetett neveket, kivéve Dávid Ibolyát, akitől ezúton is. A kalapjairól ismert pártelnököt amúgy egy olvasó sem terjesztette fel. A tizennyolcas mezőnybe végül 5 viccnek és 13 komolynak minősíthető jelölt-jelölt került bele, bár a nevek ismeretében a határok elmosódni látszanak.

Összesen majdnem harmincezer szavazat érkezett. A 18-as toplista elemzésében ezúttal vendégpolitológus segítette az Indexet: az erről az oldaláról talán kevésbé ismert híresség, Görög Zita Sminkesének Szomszédja (innentől GZSSz). Elég, ha annyit mondunk, régebben hordja ugyanazt a pulóvert, mint a műfaj etalonja, Tölgyessy Péter.

A számadatok gyorsértékelése után a mezőny öt, szavazatszámban markánsan elkülönülő csoportra oszlott. A szakértőnkkel való konzultáció után ezeket a következőképpen neveztük el: Medgyessy Péter, Viccnek is rosszak, Reménytelen középmezőny, Élboly, Valódi esélyesek. Lássuk tehát a potenciális köztársaságielnök-jelöltek 18-as mezőnyét, a végétől a győztesig.

Medgyessy Péter

Medgyessy Péter A bukott repper (18.) annyival kevesebb szavazatot kapott még a 17-dik helyezettnél is, hogy kénytelenek voltunk létrehozni a róla elnevezett kategóriát. De mit mond erről Görög Zita Sminkesének Szomszédja?
GZSSz: Nem sokan álmodtak tehát arról, hogy a nyugati drogturisták kedvéért Budapest új nevezetessége a Sándor-palota erkélyén önnön nyelvével birkózó, fess úriember legyen. Nagy kár érte, így tuti egy nagypapaszerű tudós fog befutni.

Viccnek is rosszak

Göncz Kinga Három potenciális női jelölt, Gönczöl Katalin (17.), az MSzP-s Lévai Katalin (15.) és Göncz Kinga (14.); még egy ex-MSzMP-s exminiszterelnök, Horn Gyula (16.), illetve egy hatalomközeli tévés, Friderikusz Sándor (13.) bizonyította, hogy ha Önökön, és nem a parlamenti képviselőkön múlna, esélyük sem lenne az elnökjelöltségre.
GZSSz: Na jó, Gönczöl eleve viszalépett, minek szavaztak volna rá. Göncz Kingáról szerintem kevesebb embernek van bármiféle véleménye, mint az Index szerkesztősége melletti Charlie kocsma pultosáról, hiába volt népszerűbb a papa John Lennonnál. Sejteni lehetett, hogy Lévai "Önjelölt" Katalinról nem születnek népdalok azután, hogy olyan támogatókkal bontott zászlót, mint Csányi Sándor , Erős János szocialistaközeli bankár és Demján Sándor. A kategóriát pedig Hornról és Friderikuszról neveztem el.

Reménytelen középmezőny

Az ide sorolt idős és középkorú férfiak támogatottsága a csekélynél több, de átlagosan harmad annyian sem szavaztak rájuk, mint az élmezőny tagjaira.

Kóbor János Hiába mesélt olyan kedves, zsongító hangon a 100 éves a film-ben, hiába számít az egyik legismertebb magyarnak a világon, az online választók csakazértse akarják az elnöki székben látni Szabó Istvánt (12.) Hiába a puszta közepén áll stadionban lógó csodálatos, mágikus-hiperrealista festmények meg a rendíthetelen jó kedély, Önök viccből sem tennék meg elnöknek Stadler Józsefet (11.). Ugyanez vonatkozik Kóbor Jánosra (10.), mínusz a stadion meg a festmények. De azért mégiscsak több mint kétszer annyian klikkeltek rá, mint Medgyessyre. Ha igaz egyáltalán, hogy az MSZP-frakció fideszmániás platformjának képviselői Orbán Viktort (9.) az elnöki pozíció felkínálásával herélnék ki, Önök semmiképpen sem lennének partnerek egy ilyen barbár cselekedetben. Bár egészen sok levélírónk találta volna mókásnak Torgyán József come back-jét, a szavazóknak csak 2,2 százaléka szórakozna szívből a dolgon. A szavazatok amúgy annyira megoszlottak, hogy ezzel is a 8. legnépszerűbb lett a bukott kisgazda elnök.
GZSSZ: Erre szokta mondani Görög Zita Sminkese, hogy egy afgán agár nem csinál nyarat. Akkor sem, ha egy éltes popzenész megnyúzza, a gereznát pedig bedauerolva és kiszőkítve a fejére kötözi. Stadler Józsefet meg direkt sajnálom. Bár minden tiszteletem Göncz Árpádnéé és Mádl Dalmáé, de az azért nem sanszos, hogy az ő poszterüket ragasszam az öltözőszekrény ajtajára a gerelyhajító klubban, ahová járok. Stadler mester asszonyairól bezzeg van 5 gigabájtnyi celebfotóm.

Az élmezőny

Akit ebbe a csoportba soroltak a szavazók, az legalább elmondhatja magáról, hogy az online választók körében markáns tábora létezik.

Glatz Ferenc Amikor az első felhívásunk után áradni kezdtek az olvasói mailek az elnökjelöltekkel, még azt hittük, Glatz Ferenc (7.) akár elsőnek is befuthat, ami azzal járt volna, hogy az ő nevét írjuk fel homárvérrel egy szalvétára a Mágnáskert étteremben. De nem, az Akadémia egykori elnöke ehhez képest végül szerény kűrt futott. A győztes szavazatainak kevesebb mint ötödével végző Szili Katalin (3.) például majdnem kétszer annyi online támogatót állított maga mögé, mint Glatz. A selejtezőben még legénykedő Habsburg Ottó (6) hasonlóan alulteljesített. Ezzel megdőlni látszik a Közjogi Anti-Hajhagyma Elmélet - jegyezte meg GZSSz. Bárándy Péterről (5.) pedig azt mondta, hogy ahhoz képest, hogy a liberális felfogása nyilván rettentő népszerűtlen a magyar lakosság körében plusz ügyvéd, egészen jól szerepelt. Fogadjunk, hogy Nagy Ferót (4.) még sosem nevezték kellemes színfoltnak, mi most mégis megtesszük. A politológiai elemzés közben egyre trágárabb részegségbe süllyedő GZSSz szerint Önök a pöcs-galambősz haj-sok diploma hármas jelszavának szellemében keresnek maguknak köztársasági elnököt. Mi nem mennénk ilyen messze, a top 13-ban mindenesetre Szili Katalin az egyetlen nő. A parlamenti elnök a toronymagas győztes utáni versenyző szavazatainak kétharmadával végzett. Ez vagy jelent valamit az igazi elnökjelöléskor vagy nem.

Valódi esélyesek

Sólyom László A kategória neve persze félrevezető. Játékunk első és második helyezettje csak akkor lenne esélyes ha közvetlen lenne az elnökválasztás és csak az Index olvasói szavazhatnának. De annyival előzték meg többieket, hogy mégsem bírtuk megállni. Sólyom Lászlónak (2.) , az Alkotmánybíróság Görög Zita Sminkesének Szomszédja által szexi professzor típusúnak nevezett exelnökének kinézett az ezüstérem, sőt talán az arany is. De még GZSSz sem számolhatott azzal, hogy az olvasók nyomására a kiválasztottak közé került Veszely Gyula műszaki egyetemi tanszékvezető professzor több támogatást kap, mint a teljes élmezőny együtt, Sólyom Lászlóstul. Pedig az a híre, hogy vérbe mártott logarléccel vizsgáztat.

A Veszely-akta

Veszely Gyula Mivel a nagyközönség szemében tök ismeretlen, külső jegyeiben - kopasz fej, bajusz, egyetemi karrier - viszont elnöknek teremtett Veszely feltűnően sok szavazatot kapott, az utóbbi napokban rengeteg olvasói mail érkezett, amikben csalásra, szavazórobotokra és görbe orrú földönkívüliekre gyanakodtak. Bár a mi szavazós játékainkban nincsen csalás, hiszen nincsenek szabályok, azért utánanéztünk a dolognak. Beszéltünk cégünk programozó mágusával, akik hosszan tanulmányozott különféle embertelen kódoszlopokat, majd azt mondta, nem tapasztal semmi extrémet. Vagyis senki - sem ember, sem szoftver - nem kattintgatott folyamatosan (ezt a program nem is teszi lehetővé, legfeljebb óránként kábé négyszer ugyanarról a gépről).

Aztán beszéltünk és leveleztünk több tucatnyi szavazóval, sőt elértük a Veszely Gyula Fan Club elnökét is. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a professzort egy jól szervezett, de abszolút spontán népi-diákos akció emelte a rivaldafénybe. Márpedig ilyent bármelyik jelölt rajongói összehozhattak volna. A profin kommunikáló műegyetemisták és holdudvarunk tehát nem lebecsülendő lobbierő. A Fan Club elnöke - aki a jelek szerint nagy csínytevő, de az egyetemen emberileg csípte az öreget - például a következőket írta: a kérdésedre pedig a válasz: részemről nem történt semmi manipuláció, de mögöttem álltak a következő szponzorok:
Külügyminisztérium,
Siemens,
OTP,
IBM,
GE Medical,
Schönherz Kollégium,
a Veszely Fan Club teljes létszámban,
és még sokan mások.
Hevenyészett közvélemény-kutatásunk szerint a sokan mások nagy többsége protest szavazó volt és azt gondolta, ha a diákjai ennyire veszkődnek miatta, akkor Veszelyben nyilván van valami.

Veszely megszólal, majd elnémul

A parlamenti pártok vezetőinek riadóztatása után telefonon kapcsolatba léptünk a professzorral. Első kérdésünk az lett volna, hogy tervezi-e Faraday-kalicka felállítását a Sándor-palota előtt, de megelőzött azzal, hogy várta a hívásunkat. A szavazós játékot végig - és bevallása szerint élvezettel - figyelő győztes a vegyes mezőnyre és meg nem nevezett okokra hivatkozva végül nem válaszolt sem a kalickás, sem semmilyen más kérdésre. Lelkesedésünket ez csak tüzelte. Szóval nem csak arra képes, hogy generációkat mozgasson meg, de szerény is. A programjáról viszont nem tudtunk meg sokat. Görög Zita Sminkesének Szomszédjával együtt így azzal zárjuk a játékot, hogy az online népnek már van jelöltje, aki végül is nem mondta, hogy visszautasítaná a pártok felkérését. Kedves tanácstalan frakciók, lehet próbálkozni.