Fizetés nélküli szabadságra küldené a tanárokat az ELTE

2004.09.08. 10:52
Klinghammer István, az ELTE rektor arra szeretné megkérni szeptember 27-én az egyetemi tanácsot: menjenek egy hónap fizetetlen szabadságra kollégái, hogy elkerüljék biztos kinevezését az egyetem élére. Az egyetemnek az év végéig várható közüzemi díjakkal együtt másfél milliárdos hiánya lesz. Az Oktatási Minisztérium szerint a leépítések és a racionalizás jelentene kiutat.
Az egy havi bérrel időt és 600 millió forintot nyerne az egyetem - ennyi hiányzik a várható közüzemi díjakra -, s októberben már el tudná kezdeni a nyugdíjaztatásokat, leépítéseket és az átszervezést - nyilatkozta a Népszavának Klinghammer.

Csúnya számok
2003-ban 17 milliárd 44 millió forint volt az ELTE állami támogatása, amely 2004-re 16 milliárd 906 millióra (99,2 százalékra) csökkent. Ezen belül a hallgatói juttatások 11 százalékkal nőttek, így a működési támogatás 96,09 százalékra csökkent. A közműdíjak és az áfa emelkedése reálértékben még nagyobb csökkenést eredményez. Forrás: Népszava
Nincs politikai segítség

A pénzből fedezhetnék a kiadásokat, mert nem szeretnének közüzemi spirálba kerülni. Akkor ugyanis elveszítenék a pályázatokon nyerhető milliós forrásokat és biztost neveznének ki az intézmény élére, aki óriási leépítésekbe kezdene - tette hozzá a rektor, aki eddig abban bízott, hogy "a politika segít". Tavasz óta kérik a hiányzó összegeket a kancelláriától és az oktatási tárcától, ám most szembesültek azzal, hogy nincs politikai segítség.

Az egyetemi autonómia körébe tartozik, hogyan oldják meg a kialakult helyzetet, de nem küldhetik el fizetés nélküli szabadságra az oktatókat - nyilatkozta a napilapnak Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár. Ha a tanárok bevállalják, az lehetséges megoldás, de mivel eközben tanítani fognak, színlelt lesz a fizetetlen szabadság - tette hozzá. Korábban el kellett volna indítani és racionálisabban kezelni a kérdést, hiszen valamennyi kiadás tervezhető volt, a tárcánál pedig nincs tartalék a helyzet áthidalására - fejtette ki. A szeptember 27-i egyetemi tanácsnak a bevétel növelésével kell foglalkoznia - mondta Mang.

Az Oktatási Minisztérium a központi költségvetésből tud keretet adni a létszámcsökkentés többletterheihez - jelentette ki a helyettes államtitkár. Ugyanakkor elismerte: az idei költségvetési elvonások miatt sok egyetemen kiélezett a gazdasági helyzet. Mindezek miatt nagyon szoros gazdálkodásra kellett az egyetemeknek felkészülni, illetve nagyobb bevétel elérését célul tűzni ki.