E-mailen is lehet jelentkezni egyetemre

2003.12.10. 06:57
Ebben a tanévben még csak az első száz, 2005-től az összes jelentkező beadhatja jelentkezését e-mailen a felsőoktatási intézményekbe. A rendszer nem engedi továbbküldeni a felvételi kérelmet, ha a diák nem töltötte ki azokat az adatokat, amelyeket a jelentkezéskor kötelező feltüntetni. A jelentkezés - akár elektronikusan, akár postai úton - háromezer forintba kerül.
Az első száz jelentkező elektronikus úton adhatja be felsőoktatási felvételi kérelmét jövőre. Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) így teszteli azt a rendszert, amelyet 2005-től terveznek elindítani - közölte Roberts Éva, az OFI munkatársa MTI kérdésére.

Az első száz jelentkezővel az OFI szerződést köt, a diákok kapnak egy azonosítót, amellyel január 1-jétől beléphetnek a rendszerbe. A felvételi kérelmet benyújtók emellett kapnak egy bankszámlaszámot is, amelyre a felvételi eljárás díját átutalhatják - mondta el Roberts Éva.

Az elektronikus jelentkezéskor ugyanúgy tetszőleges számú helyre lehet kérelmet benyújtani, mint a hagyományos módon - tette hozzá. Az OFI illetékese az ilyen módon történő jelentkezés előnyei közé sorolta, hogy a kérelmek kitöltésekor nagymértékben csökkenhet a hibalehetőség. Az országos iroda adatai szerint az idén jelentkezők közül minden ötödik hibásan vagy hiányosan töltötte ki az adatlapot, míg korábban 30 százalék feletti hibaarány volt jellemző. A rendszer nem engedi továbbküldeni a felvételi kérelmet, ha a diák nem töltötte ki azokat az adatokat, amelyeket a jelentkezéskor kötelező feltüntetni.

Azok, akik a hagyományos úton adják be kérelmüket a felvételi jelentkezéséket idén is március 1-én éjfélig kell postára adniuk - áll az OFI honlapján közzétett tájékoztatóban. A december 15-én megjelenő felvételi tájékoztatóból mintegy 4500 képzés közül választhatnak a továbbtanulni szándékozók. Az eljárás díja nem változik, jelentkezésenként 3000 forint lesz az idén is.