Darabokban az MDF-frakció

2004.11.08. 19:34
Hétfőn Lezsák és Balogh képviselők kizárásának házelnöki bejelentése után a tizenötről nyolc fősre apadt az MDF-frakció, miután kivált további hét képviselő. Ékes József és Medgyasszay László az MDF belső ügyeivel kapcsolatos sorozatos törvénytelenségekre hivatkozott, amikor az Országgyűlés napirendjének elfogadása után bejelentették távozásukat. A házszabály szerint a tizenöt fő alá csökkent létszámú frakció automatikusan megszűnt, Herényi Károly vezetésével azonban hétfőn este újjáalakult.
Hét MDF-es képviselő bejelentette hétfőn, kilépnek az MDF-frakcióból. Ezzel az eddig 15 tagú képviselőcsoport nyolc fősre apadt, ami a házszabály szerint a megszűnést jelenti. A hétfői bejelentés szerint Ékes József, Püski András, Németh Zsolt, Pichler Imre, Fülöp István, Csampa Zsolt és Medgyasszay László távozik a fórum képviselőcsoportjából.

Lezsák nélkül nem maradtak

Ékes József hétfőn, a parlamentben jelentette be a kiválást, amelyet a sorozatos törvénysértésekkel indokolt. Ékeséknek az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy Szili Katalin hétfőn elfogadta a "csonka" MDF frakció döntését Lezsák Sándor és Balogh László kizárásáról. A házelnök hétfőn tartott sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy ebben a kérdésben a 2002 előtt született szabályozások, az ügyrendi bizottság döntései és a házszabály határozza meg mozgásterét.

Kaotikus állapotoktól félve

Szili Katalin azt mondta, hogy 2002 óta négyszer kérte fel az ügyrendi bizottságot a házszabály aggályos rendelkezéseinek rendezésére, de mégse történt semmi. "A frakcióval kapcsolatos vitás kérdéseket a frakcióban kell rendezni" - mondta az Országgyűlés elnöke, megjegyezve, nincs lehetősége a frakciódöntések tartalmi vizsgálatára.

Leszögezte, a házelnök csak a frakcióvezető bejelentéseivel foglalkozhat, mert különben kaotikus állapotok jönnének létre. Az Index újságírója felvetette, mi történik akkor, ha egy frakcióvezetőt leváltanak, de azt nem közli a házelnökkel. Szili Katalin erre úgy felelt, ő csak a frakcióvezető tájékoztatásával foglalkozhat érdemben és ebben az esetben nincs másik frakcióvezető.

A házszabály szerint megszünt

Szintén elhangzott, hogy a korábban frakcióvezető-helyettessé választott Ékes József tehetett volna a frakciót érintő bejelentést. A házelnök közölte, az MDF frakcióvezetője nem adott neki tájékoztatást Ékes József megválasztásáról.

Ékesék kiválásával - a házszabály szeint megszűnt az MDF-frakció. A házszabály ugyanakkor lehetővé teszi, hogy akár két ember is frakciót alapítson.

Újjáalakult

Nyolc taggal hétfő este újjáalakult az MDF parlamenti képviselőcsoportja - jelentette be Herényi Károly rendkívüli sajtótájékoztatón, a Parlamentben. Az ismételten megválasztott frakcióvezető elmondta: írásban közölte Szili Katalin házelnökkel, hogy az MDF képviselőcsoportja a tagok egy részének kilépése miatt megszűnt, ezzel egy időben szintén írásban jelentette be azt is, hogy nyolc taggal újjáalakult a képviselőcsoport, amely őt választotta meg vezetőnek.

Az MDF-frakció október végén, az érintettek nélkül, rendkívüli ülésen zárta ki a képviselőcsoportból Lezsák Sándort és Balogh Lászlót. Ezen az ülésen a pártelnök-ellenes Lakitelek munkacsoport tagjai nem voltak jelen, mivel a frakció vezetése - a hírek szerint szándékosan - csak későn küldte ki a meghívókat.