Közérdekű munkára ítélték a Szabadság téri szoborrongálót

2004.11.12. 13:17
Közérdekű munkára ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Pál Mártont, a Lelkiismeret '88 csoport aktivistáját, mert megrongálta a Szabadság téri szovjet emlékművet. A fiatalembernek fizikai munkásként kell hétvégente összesen harminc napot dolgoznia, ha az ítélet jogerőre emelkedik. Pál és védője fellebezett.
Közérdekű munkát szabott ki gyorsított eljárásban a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása miatt egy férfira a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken, közölték a Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán az MTI-vel. Az ügyész tudomásul vette az elsőfokú döntést, ám a védelem felmentésért fellebbezett, így a büntetőper a Fővárosi Bíróságon folytatódik másodfokon.

A 32 éves Pál Márton, a Lelkiismeret '88 aktivistája kedden a Szabadság téri emlékművet övező kordont megnyitva beszaladt az elzárt területre és fáradt olajjal töltött lufikkal dobálta meg a szobrot. Az elkövetetőt a helyszínen tartózkodó rendőrjárőr azonnal elfogta. A Külügyminisztérium szerdán közleményben fejezte ki sajnálkozását az eset miatt.

Az emlékmű megtisztítása hozzávetőleg egymillió forintba kerül. A munkálatok befejezése jövő tavaszig is eltarthat, mondta el a közterületi szobrok állapotáért felelős Budapest Galéria munkatársa az MTI-nek korábban.

Fizikai munka

Az elsőfokú bíróság pénteken 32 nap közérdekű munkára ítélte a vádlottat, aki ebből két napot az őrizettel már letöltött. A kiszabható közérdekű munka felső határa ötven nap. Jelen ügyben a bíró rendelkezése szerint a büntetést fizikai munkakörben kell kitölteni.

Amennyiben jogerőre emelkedik a büntetés, a pártfogó felügyelő keres munkahelyet az elítéltnek, gondoskodik a büntetés letöltésének ellenőrzéséről és ha ennek során súlyos szabályszegést tapasztal, indítványt tehet a közérdekű munka fogházbüntetésre való átváltoztatására. A közérdekű munkát a hétvégi pihenő-, illetve munkaszüneti napokon kell díjazás nélkül végezni. Egy napi közérdekű munkának hat óra munkavégzés felel meg.

Pál Márton az Indexnek azt mondta, hogy nem rongálásnak, hanem figyelemfelhívásnak szánta akcióját. Tagadta, hogy ki kellett volna nyitnia az emlékművet övező kordont, állítása szerint erre nem volt szükség, mert az nyitva volt. Mint mondta akcióját egy levéllel indokolta meg, amit elhelyezett a szobor talapzatán, ebben tiltakozik az ellen, hogy még mindig állhat az az emlékmű, amelyet magyarok kényszermunkájával építettek fel. Ha jogerőre emelkedik az ítélet, Pál kész közérdekű munkásként teljesíteni a büntetést.