Az MSZP–SZDSZ-koalíciónak 210 képviselője lesz

2006.04.23. 21:31
Nem szerzett abszolút többséget az MSZP, de az előző négy évhez képest kényelmes többsége lehet a parlamentben az MSZP-SZDSZ koalíciójának. A két pártnak az eddigi 198-cal szemben 210 képviselője lesz a parlamentben. A második fordulóban a 110 egyéni mandátumból 62-t szerzett meg az MSZP és csak 42-t a Fidesz-KDNP. Az SZDSZ 3, az MSZP-SZDSZ közös jelöltje 2 helyen győzött, és nyert a Somogyért színeiben Gyenesei István.

A Fidesznek nem sikerült olyan jól a mozgósítás, mint négy éve: a második fordulóra nemhogy javítani nem tudtak első fordulós eredményükön, de rontottak rajta: bár 47 helyen kezdték első helyről a fordulót, csak 41 mandátumot szereztek. A koalíció jelöltjei három budapesti, két Békés és Pest megyei, egy-egy Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Baranya megyei kerületben fordítottak. A Fidesz a két kecskeméti, egy Pest és egy Vas megyei kerületben javított, míg Szigetszentmiklóson az első forduló után győztes MSZP-s jelölt visszalépése után az SZDSZ-es Kuncze Gábor nyert.

Az MSZP-nek most 63, összesen 97 egyéni kerületben sikerült nyernie, így a két hete szerzett 71 területi listás szavazattal és az országos listán szerzett 18 mandátummal 186 képviselőjük van. Az SZDSZ-nek 3 egyéni jelöltje nyert most, területi listáról 4, országosról 11 mandátumot szereztek. Hatan - közülük ketten most, négyen két hete - közös MSZP–SZDSZ- vagy SZDSZ–MSZP-jelöltként győztek, így a leendő koalíciónak összesen 210 képviselője lesz.

A leendő ellenzéki pártok közül a Fidesz-KDNP a mostani 41 mandátummal együtt 69 egyéni jelöltet juttatott a parlamentbe, szerzett 69 területi és 26 országos listás mandátumot, így 164 képviselője lesz. Az ötszázalékos küszöböt két hete alig több mint 2400 szavazattal átlépő MDF 2 területi és 9 országos listás mandátumot gyűjtött be, így 11 képviselője lesz az új országgyűlésben, ahol ismét van független képviselő a nagyatádi körzetben győztes Gyenesei István személyében.

Mandátumban csak az MDF veszített

A 2002-es eredményekhez képest csak az MDF veszített parlamenti helyeiből: a négy évvel ezelőtt megalakult országgyűlésben a fórum 24 fős frakcióval kezdhette meg a munkát, más kérdés, hogy az folyamatos szakadások, átülések után a frakció 9-fősre apadt. A Fidesz (az MDF-el közösen indulva szerzett 188 helyből) 164 fős frakcióval kezdett. Ezzel most megegyező létszámú, újra 164 fős képviselőcsoportja lehet az új parlamentben. Ez viszont - az időközben átült MDF-eseknek köszönhetően - az elmúlt négy év alatt 168 fősre duzzadt, vagyis az új képviselőcsoport az eddigi frakciónál kisebb lesz.

Az Index képei a választásról

Az MSZP és az SZDSZ esetében minden vonatkozásban egyértelmű a győzelem. Az MSZP 178, az SZDSZ 20 képviselővel kezdte és fejezte be a ciklust, ehhez képest most a szocialisták frakciója 190, a liberálisoké ismét 20 fős lehet (ha a közös jelöltek aszerint ülnek a képviselőcsoportba, hogy melyik párt jelölte őket eredetileg, azaz, hogy MSZP–SZDSZ- vagy SZDSZ–MSZP-jelöltek voltak).

Keleten dőlt el

A választást alapvetően Kelet-Magyarországon nyerte meg a koalíció. Az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében öttel, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében három-hárommal, Békésben kettővel tudta növelni egyéni mandátumai számát, emellett négyet javított Pest megyében, kettőt-kettőt Baranyában és Veszprémben, egyet-egyet Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Győr-Moson-Sopron megyében. Bővebben >>

Most a baloldal tudott fordítani

Míg négy éve a Fidesznek jött jól a második forduló - 19 helyen fordítottak, és csak minimális vereséget szenvedtek -, addig most az MSZP-SZDSZ páros hajrázott jobban, és 10 helyen fordította a javára az eredményt. Ahogyan várható volt, a szocialista Steiner Pál visszalépése után Pető Iván nyerni tudott Rogán Antallal szemben (Budapest 7. számú választókerület), akárcsak Kökény Mihály (MSZP) visszalépése után Gegesy Ferenc (SZDSZ) a fideszes Zombory Miklóssal szemben. Józsa Istvánnak (MSZP) is segítettek az első fordulóban Bőhm Andrást támogató liberális szavazók a budapesti 17. választókörzetben, így sikerült fordítania az első fordulót megnyerő fideszes Kupper Andrással szemben.

Baranya megyében Kocsi László tudta ledolgozni Kékkői Zoltánnak szembeni két százalékos hátrányát Siklóson, Borsodban (az edelényi körzetben) Gúr Nándor (MSZP) tudta megelőzni a fideszes Molnár Oszkárt, ám előnye csupán 137 szavazat. Két Békés megyei körzetben is fordított az MSZP: Békéscsabán az Orbán-bizottságot vezető, priuszos Molnár László verte Vantara Gyulát, míg Gyulán Perjési Klára a fideszes adatbázisügy áldozatának is mondható Tóth Imrét. A Komárom-Esztergom megyei Tatán Tatai-Tóth Andrásnak (MSZP) sikerült 700 szavazatnyi előnyre váltania Michl Józseffel szembeni 61 szavazatnyi első fordulós hátrányát.

A választások egyik legnagyobb meglepetését jelentette, hogy Gödöllőn a Fidesz-KDNP és az MDF közös jelöltjeként induló Gémesi György ellenében nyerni tudott a szocialista Fogarasiné Deák Valéria (bár előnye csak 246 szavazat), noha az első forduló után Gémesi még több mint 4500 szavazattal vezetett. Ahogy várható volt, az első körben 13 százalékot gyűjtő SZDSZ-es Wittinghoff Tamás visszalépésével Keller László is meg tudta előzni Csenger-Zalán Zsoltot Budaörsön. Szigetszentmiklóson, akárcsak négy éve, Kuncze Gábor a harmadik helyről indulva nyert, miután az első fordulót megnyerő Varju László (MSZP) visszalépett a javára. Aszódon viszont Szabó Imre, a Pest megyei közgyűlés szocialista elnöke kikapott az első fordulóban még második Tóth Gábortól.

Szintén a Fidesznek sikerült fordítania a két kecskemét körzetben: a kiskunsági megyeszékhelyen Nyitray Andrásnak Balogh Lászlót, Horváth Zsoltnak Szécsi Gábort sikerült megvernie. Szombathelyen Hende Csaba tudta megelőzni Gaál Angelikát. Mindhárom vesztes az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje volt.

Fordítva fordult a körzet

A 2002-es 19 fideszes fordítókörzetből most csak egyben változott az eredmény, de a négy évvel ezelőttihez képest fordított előjellel. A Baranya megyei 6. számú választókerületben (Siklóson) a 2002-eshez hasonlóan jól eszméltek a szavazók, és átálltak a nyerő oldalra: akkor Kékkői Zoltán előzte meg Kocsi Lászlót, most fordítva történt. A többi 2002-es fordítókörzetből kettőben már két hete eldőlt a mandátum sorsa (Tiszavasváriban és Makón is nyert a szocialista jelölt), a maradék 16-ból 9-ben nyert az MSZP, 6-ban a Fidesz, egyben független jelölt.