Megbocsátanának az erdélyiek Gyurcsánynak

2005.04.28. 22:13
Az egyenes beszédet és a tiszta tekintetet szerető erdélyiek nevében nyílt levelet írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és a parlament kormánypárti részének az Erdélyi Magyar Ifjak két vezetője. A határon túli politikusok esetleg megbocsátanának, ha a kormány segítene a romániai árvízek pusztította területek lakóin.

"Nem kéréssel fordulunk Önökhöz, bár az 'erdélyi' szó láttán minden bizonnyal erre számítottak" - írja Gyurcsány Ferencnek és a kormánypárti képviselőknek címzett nyílt levelében az Erdélyi Magyar Ifjak két vezetője.

Az EMI szerint az MSZP és a kormányfő december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazás "során folytatott negatív kampányuk felelős, hazafias üzenete teljesen torz formában jutott el Erdélybe, ezért pedig nagyon haragszanak errefelé az emberek".

Megértette az üzenetet

Az EMI felidézi azokat az inzultusokat, amelyek az elmúlt hónapokban különféle ifjúsági szervezetek vezetésével magyar kormánypárti politikusokat ért. "Örülünk, hogy Miniszterelnök Úr akkor megértette üzenetünket, és nem látogatott ide nemzeti ünnepünkön (...) ez mindenki javát szolgálta" - írja Soós Sándor elnök és Bagoly Zsolt alelnök.

"Arra hívnánk fel a figyelmüket, hogy mifelénk az egyenes beszédet és a tiszta tekintetet szeretik az emberek. Megvetik a félrebeszélést, a hazugságot, az alamizsnát. Ezért, ha valóban nem úgy akarnak bevonulni a történelembe, mint az Erdély által meg nem tűrt magyarországi kormány, ne vagyonokba kerülő zongoraestet szervezzenek a Partiumban, hanem, ha eddig nem tették meg, kérdezzék meg az embereket, mire van szükségük, hogy boldoguljanak, vagy egyáltalán megmaradjanak a szülőföldjükön, és hallgassák is meg őket. Talán még válaszolnak Önöknek."

A hosszú levélben egy bekezdés erejéig arról ír a két fiatal politikus, hogy "árvíz pusztít a Bánságban", ami több mint száz helységet öntött el, több ezer embert kellett kimenekíteni, lakóházak ezreit, szántóföldek és legelők hektárjainak tízezreit borította el a több mint hatmillió köbméter víz".

Az EMI azt ajánlja a kormánypárti politikusoknak, hogy "ha valóban meg akarják indítani a magyar-magyar párbeszédet", segítsenek ezeknek az embereknek házaik újjáépítésében, életük újrakezdésében.