Medgyessy méltó '56-os emlékművet ígér 2006-ra

2002.10.23. 14:35
Mádl Ferenc köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemrenddel tüntette ki Göncz Árpád volt államfőt, Darvas Iván színművészt, Méray Tibor író, újságírót, Juhász Attilát, a POFOSZ Nógrád megyei elnökét és Lucza Béla 1956-os forradalmárt. A miniszterelnök közölte: 2006-ra,a forradalom 50. évfordulójára méltó emlékmű készül.
Mádl Ferenc köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemrenddel tüntette ki Göncz Árpád volt államfőt, Darvas Iván színművészt, Méray Tibor író, újságírót, Juhász Attilát, a POFOSZ Nógrád megyei elnökét és Lucza Béla 1956-os forradalmárt. A Nagy Imre Érdemrendet, amelyet az Országgyűlés ez év szeptember 17-én alapított, a nemzeti ünnep alkalmából első alkalommal adták át

Medgyessy Péter miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy számára október 23-a a szabadság, a demokrácia és a nemzeti elkötelezettség ünnepe. "Célunk, hogy ma hitünkkel és tetteinkkel is bizonyítsuk, a nemzeti közép, a demokratikus koalíció kormánya vállalja hagyományait és hű október 23-a eszményeihez" - jelentette ki.

A kormányfő kijelentette: terveik szerint 2006-ban, a forradalom ötvenedik évfordulóján méltó nemzeti emlékművel tiszteleghetünk '56 hősei és áldozatai előtt.

A kitüntetettekről szólva megjegyezte, hogy Méray Tibor, Darvas Iván és Göncz Árpád széles körben ismertek. Kiemelte, hogy Juhász Attila tizennyolc éves fiatalként vett részt a forradalomban. Lucza Bélát említve utalt arra, hogy az egykori csepeli munkást annak idején szovjet katonák megpróbálták kivégezni, de ő életben maradt, a lövések következtében viszont elvesztette mindkét szeme világát.