Aki hazudik, az simán lehet az Önök miniszterelnöke

2006.10.04. 21:49

Először az volt a terv, hogy a sorrend megfordításával tartjuk izgalomban Önöket, amikor kihirdetjük a Ki legyen az új miniszterelnök? online szavazás eredményét. De a címben úgyis jelezni kellett a lényeget, úgyhogy vágjunk a velejébe: a játék végeredménye az, hogy Önök Gyurcsány Ferencet látnák legszívesebben a Gyurcsány Ferenc utáni miniszterelnök pozíciójában. Erre varrjanak magyar címerrel és arany csodaszarvassal díszített európai értelemben vett pitykegombot.

Az arra fogékonyak most nyilván azonnal elkezdik szőni az ilyen tét nélküli mókák esetében is kötelező összeesküvés-elméleteket, úgyhogy inkább magunktól bevalljuk. Szeptember 28-án Szekeres Imre MSZP-alelnök a hajbeültetése alá rejtve elhozott nekünk egy néptelen parkolóházba 117 darab briliánst plusz Dessewffy Tibor következő vitacikkének kéziratát. Három órával később egy belvárosi étteremben a korábbi találkozóról mit sem sejtő Navracsics Tibor egy aktatáskában átadta nekünk Wermer András mumifikált jobb kezét, tizenkétmillió forint összértékű bankjeggyel körberakva.

Szóval a szavazás vicc volt, de álpolitológiai tanulságok levonására annál alkalmasabb. A mezőnyről az olvasók véleménye lesújtó volt: a nullától ötig terjedő hatfokú skálán az átlag alig haladta meg az egyest, a biztos győztes Pápai Playboy osztályzata 2,65-re jött ki, a résztvevők jellemzően legalább 40 százaléknyi nullást kaptak Önöktől. (Azért ez a verseny a vakok között a KISZ-titkár a király esete: a bajnok közepesnél gyengébb átlaggal végzett.) Viszont itt máris kiugrott egy meglepetés: a legkevésbé gyűlölt, vagy legalábbis mereven elutasított figura a 34-ből nem más mint Bokros "Lemmy" Lajos, az ismert csomagnévadó. Még Esterházy Pétert vagy Hajós Andrást is sokkal többen utálják a Hüvelyk- és Reálbérszorítás Mesterénél.

De vissza az élmezőnyhöz. Gyurcsány kicsivel több ötöst kapott, mint nullást, a többi osztályzatból pedig az egyestől a négyes felé haladva kicsivel mindig többet. A meglepetésmásodik a mégsem utált Bokros lett, akit a jelek szerint a jobbos szavazók egy része sem utasít el mereven. A volt pénzügyminiszter és kilenc danos megszorító az egyestől négyesig terjedő osztályzatokból is jócskán kapott, vagyis a nagyközönség már árnyaltan képes megítélni, és ahhoz képest még kedvelik is. A hatból 2,41 azért nem utal a Rolling Stoneséval vetekedő népszerűségre.

Igen, most Orbán Viktor következik, a Fidesz reaktiválódott vezére a nekünk kicsit meglepetést okozó bronzos helyen végzett. Mármint hogy előbbre várta volna a mellényzsebünkben tartott miniatűr Lengyel László. Na, Orbánt egyértelműen többen nullázták le, mint ahányan ötössel jutalmazták. Bokrosnál persze így is sokkal több ötöst vihetett haza. Igazából ők hárman voltak, akik jelentős rajongótábort mondhatnak magukénak. Értékelhető B-közép áll még Csányi Sándor, Esterházy, Kuncze Gábor , Tölgyessy Péter és Eperjes Károly mögött.

Csányi, nem a szívdöglesztő, hanem a bajszos OTP-s, az igen alacsony elutasítottságának - ebben Bokros mögött a második - és egyeletesen eloszló megítélésének köszönheti a milliárdoshoz képest megszorítások idején szuperbravúrnak számító negyedik helyet.

Top 10
1. Gyurcsány
2. Bokros
3. Orbán
4. Csányi
5. Esterházy
6. Kuncze
7. Tölgyessy
8. Baló György
9. Hajós András
10. Friderikusz Sándor
Esterházyt jó helyre vártuk (őt Csányinál többen tartják bársonyszékérettnek, de többen is kapnának kiütést tőle), Kunczét a jelek szerint nem annyira büntette a publikum. Tölgyessyt egész sokan szeretik ahhoz képest, hogy mindenkinek beszólogat, Baló szerintünk a cikit ügyesen elkerülő Orbán- és Gyurcsány-interjúknak köszönheti az élmezőnyt, Hajós olyan gyakorlott megbukó, hogy a népesség egész jelentékeny szelete rá szavazott, Friderikusz pedig úgy látszik, még az ásítozást is túléli.

A legrémesebb megoldásnak Önök egy Puch László MSZP-s pártpénztárnok vezette kormányt tartanának, ő a remek 0,41-es átlaggal lett tökutolsó. A szégyenpadra ültették az olvasók a mezőny összes kemény szélsőjobbosát, Ekrem Kemált, Budaházyt és Toroczkait, illetve, az újságírók nagyobb dicsőségére a hátulról bronzos helyre Rudi tévéelnököt, mögé meg az Orbán-terjújába belesülő Sváby Andrást. A szavazók éleslátását mutatja, hogy a morbid Szűrös-Pozsgay-tandem is itt végezte, Torgyán Józsefnek meg a jelek szerint sokat kell izmoznia az eredményes visszatérésen.

Mi jól mulattunk, reméljük Önök is, ha kíváncsiak a teljes, 34-es listára az eredményekkel, kattintsanak erre a linkre. Viszlát!