Újraíratná a magyarérettségit egy oktatási szakértő

2008.06.10. 07:37
Az oktatási jogok biztosához fordult az írásbeli magyarérettségi miatt egy oktatási szakértő, írja a Magyar Nemzet. Ugyanis Szolnoki Tibor szerint hibásak a javítókulcsok, ám a javítási-értékelési útmutató módosítására egyedüli szervezetként jogosult Oktatási Hivatal nem ismeri el, hogy bármi probléma lenne.

Az oktatási jogok biztosához fordult az írásbeli magyarérettségi miatt egy oktatási szakértő, mert úgy véli: rossz a szövegértési feladathoz mellékelt javítókulcs. Szolnoki Tibor szerint újra kellene íratni a vizsgát, mert a javítókulcs a tizenhét feladatból kilenc esetben rossz, hat esetben pedig vitatható megoldást ad - írja a Magyar Nemzet.

Szolnoki úgy gondolja, hogy a problémát sürgősen orvosolni kellene, mert így az egyetemi felvételi során versenyhátrányba kerülhetnek az idei maturálók. Az lenne a korrekt eljárás, ha újraíratnák a vizsgát, vagy legalábbis új javítókulcsot készíttetne az oktatási tárca.

A javítási-értékelési útmutatót egyedül az Oktatási Hivatal módosíthatja, amely viszont nem ismeri el a hibát. Szolnoki ombudsmani állásfoglalást sürget, a diákok ugyanis júniusban belenézhetnek az értékelésbe, és jelezhetik, ha valamit nem találnak rendjén. Félő azonban, hogy a megfelelő információk hiányában nem fellebbeznek majd az eredmény ellen, olvasható a Magyar Nemzetben.

Az idei írásbeli magyar érettségin egy Nádasdy Ádámmal készült interjút kellett értelmezniük a diákoknak.