Az erőszak és a kirekesztés ellen szerveznek demonstrációt civilek

2008.09.21. 22:33
Több tucatnyi civil szervezet Tarka Magyar! elnevezéssel demonstrációt szervez az erőszak és a kirekesztés ellen október elején, ismertették a rendezők az erőszakmentesség világnapja megmozdulásának programját budapesti sajtótájékoztatójukon vasárnap.

A civil jogvédő, meleg, roma és zsidó szervezetek október 4-re hirdették megmozdulásukat, mert véleményük szerint megálljt kell parancsolni a kisebbségeket érő atrocitásoknak, a kirekesztésnek, a gyűlölködésnek, az erőszak minden formájának. A megmozdulást az Erőszakmentesség világnapjához kapcsolódóan szervezik, a legendás indiai politikus, Mahatma Gandhi születésének évfordulóján.

Bódis Kriszta író, dokumentumfilm-rendező, a szerveződés szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, úgy látják, hogy a politikusok csak pártpolitikai érdekek mentén cselekednek, gondolkodnak, nem élnek a rendelkezésükre álló demokratikus eszközeikkel, ezért egy politikamentes demonstráción a civileknek kell megfvogalmazniuk: a magyarok elsöprő többsége toleráns, békés Magyarországon kíván élni.

A demonstrációt meghirdető szervezetek szerint a miniszterelnök által életre hívott Magyar Demokratikus Charta erősen átpolitizált, ezért nem megfelelő eszköze a tiltakozásnak.

Bódis Kriszta közölte, hogy az októberi rendezvényre százezres tömeget várnak, és a résztvevők a fővárosi Erzsébet térről az Andrássy úton a Hősök terére vonulnak, ahol hitet tesznek az Alkotmány 70/A paragrafusára, amely kimondja: az ország területén tartózkodó valamennyi állampolgárnak egyforma jogokat biztosít, és nem tesz megkülönböztetést faji, vallási, politikai, vagyoni alapon. A téren kinyilvánítják, hogy elítélik, és minden eszközzel fellépnek az erőszak és a kirekesztés minden formája ellen.

A demonstráció résztvevői a megmozdulás záróakkordjaként egy-egy színes ruhadarabot emelnek a fejük fölé, majd a tömeget helikopterről lefotózzák, így érzékeltetve, hogy sokszínű, tarka világban élünk, áll a közleményben.