Erzsébetvárosi ingatlanpanama: újabb SZDSZ-est vettek őrizetbe

2008.12.08. 13:34
Újabb gyanúsítottja van az erzsébetvárosi ingatlanpanamának, ezúttal Kardos Péter VII. kerületi szabad demokrata képviselőt vették őrizetbe.

Őrizetbe vették Kardos Péter VII. kerületi SZDSZ-es politikust az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében, tudta meg az Index. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal az értesülést nem akarta kommentálni, tájékoztatást keddre ígértek.

Kardos Péter a második SZDSZ-es, akit az önkormányzati ingatlanügyekben őrizetbe vettek, november végén Gál György kerületi frakcióvezetőt, a gazdasági bizottság elnökét vitték el a rendőrök, valószínűleg egy vádalku eredményeként.

Az ingatlanbiznisz lényege az volt, hogy ingatlanokat jelentősen alábecsült áron vettek meg, majd - offshore társaságok közbeiktatásával - rövid időn belül, jelentős haszonnal a már egyébként is érdeklődő külföldi befektetőknek adtak el. A gyanú szerint ezzel a módszerrel nyolc önkormányzati lakóházat értékesítettek 2003-ban és 2004-ben. Az ügyészség szerint a gazdasági bizottság gyanúsítottként kihallgatott elnöke összesen 195 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól a támogató segítségéért.

A zsidó negyed elpasszolt és bontásra ítélt házai körüli bizniszek miatt már több éve megindult a nyomozás. Érdemi lépés viszont csak november elején történt, amikor az ügyészség előzetesbe helyezte a 90 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. ügyvezetőjét, a jogász Nagy Györgyöt. A 2006-os feljelentés szerint a kerületben 2002 óta folyik az önkormányzati ingatlanvagyon kijátszása befektetői csoportoknak. Nagy György számos ingatlanügyletben közreműködött, különböző cégeken keresztül részese volt többek között a Király utcai bérházeladásoknak és a Garay téri üzletközpont beruházásának is.

Nagy György volt az első ember, akit őrizetbe vettek az ügyben, de valószínűleg vádalkut kötöttek vele, mert Gál György őrizetbe vétele után nem sokkal már szabadlábon volt, és azóta is többször látták a Király utcában sétálgatni.

Úgy tudjuk - és a Hírszerzőn is ez jelent meg -, hogy amikor Nagy Györgyre lecsaptak, elvitték a számítógépét is, amin egy táblázatban nevek és összegek voltak gyanús összefüggésben. Információink szerint ebben a táblázatban volt Kardos Péter neve is.

Kardos Péter 1946. május 1-én született Budapest VII. kerületében, 1990-ben lépett be az SZDSZ-be. Az 1990-es önkormányzati választásokon az SZDSZ listájáról bejutott Erzsébetváros Önkormányzatának képviselő-testületébe. Ebben a ciklusban a Gazdasági Bizottság elnöke is.

. Az 1998-as választásokon nem indult, 2002-ben viszont újra képviselő lett. Tagja a Közrendvédelmi és Környezetvédelmi Bizottságnak, a Pénzügyi Bizottságnak és az Informatikai Bizottságnak. "Mint Erzsébetvárosi képviselő munkám során igyekszem a kerület valamennyi lakója érdekében dolgozni, de kiemelt figyelmet fordítok a szívemhez legközelebb álló 12-es számú választókerület lakóira" - olvasható a honlapján.