Gyurcsány elmegy a finnugor fórumra

2007.07.16. 12:35
Hiába kérte a Fidesz, hogy Gyurcsány Ferenc ne menjen el a csütörtöki finnugor konferenciára, a kormányfő azt gondolja, ő és a finn államfő részvétele jelenti a garanciát az észt érdekek képviseletére.

"Gyurcsány Ferenc július 13-án, pénteken levélben fordult Andrus Ansip észt kormányfőhöz a csütörtöki finnugor konferenciával kapcsolatban. A miniszterelnök levelében hangsúlyozta, hogy Észtország finnugor ügyekben vállalt szerepének és a balti ország érdekeinek magas szintű képviseletére a magyar miniszterelnök és finn államfő személyes jelenléte jelent garanciát" - olvasható a kormányszóvivő iroda hétfői közleményében.

Gyurcsány Ferenc tudja és megérti, hogy észt kollégájának mennyire fontos az Oroszország területén élő finnugor népcsoportok helyzete, melynek javításáért eddig is sokat tett. "Mivel az észt kormány hivatalosan nem vesz részt a fórumon, csak szakértői szinten képviselteti magát, a magyar miniszterelnök arra kérte Andrus Ansip észt kormányfőt, hogy a finnugor találkozóról visszatérve megoszthassa vele személyes tapasztalatait" - áll a közleményben.

Mint írják, Magyarország megkülönböztetett figyelmemmel követi a finnugor népeket érintő ügyeket, legyen szó akár a nagyobb országok, mint Magyarország és Finnország, vagy a kisebb, főleg a mai Oroszország területén élő népcsoportok ügyéről. "A történelmi kapcsolatok fontossága és az ebből eredő közös jövő indokolja, hogy a magyar kormány a legmagasabb szinten képviselje magát a Vlagyimir Putyin orosz elnök által kezdeményezett nemzetközi finnugor találkozón, melyen Tarja Halonen finn elnök is részt vesz."

Korábban a Fidesz felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy ne vegyen részt a jövő héten Mordvinföldön megrendezendő finnugor fórumon, mert félő, hogy a találkozónak nem a finnugor népek identitásának megerősítése a célja, hanem Észtország elszigetelését eredményezheti. "Gyurcsány Ferencnek az a szándéka, hogy részt vesz a találkozón, beleilleszkedik abba a tendenciába, hogy kiszolgálja a putyini külpolitika azon törekvéseit, amelyek egyértelműen az Európai Unió és a NATO meggyengítésére irányulnak" - mondta Németh Zsolt fideszes képviselő.