Iskolaháború Esztergomban

2007.09.21. 15:13
Elbocsátják az esztergomi Szent István Gimnázium igazgatóját, miután az intézmény vezetője nyilvánosan bírálta az iskola átköltöztetését és az idei tanévkezdés körüli bizonytalanságot. A döntés ellen diákok tiltakoztak, egy szülő tojással dobálózott, az ülésre rendőröket kellett kihívni. A polgármester korábban megtiltotta, hogy az iskolából nyilatkozzanak az átszervezésről.

Az esztergomi képviselő-testület 12-11 arányban megszavazta a Szent István Gimnázium igazgatójának elbocsátását - erősítette meg az MTI értesülését Takács István, az önkormányzat sajtófelelőse.

A testület csütörtök esti ülését botrányos jelentek előzték meg. Az MTI beszámolója szerint a diákok petícióban kérték a város vezetőjét, hogy ne mentse fel az igazgatót. Meggyes Tamás polgármester még a szavazás előtt közölte velük, a diákok szerint megalázó hangnemben, hogy eldöntött tény a gimnázium igazgatójának menesztése.

Ezt követően egy szülő tojással dobta meg Meggyes Tamás fideszes polgármestert. Csütörtök éjfélkor a döntésre váró közel 50 szülőt rendőrökkel tartották távol az ülésteremtől - közölték szemtanúk. A felmentés ellen tiltakozó tanulók péntek reggel a városból jelentkező Sláger Rádióban álltak ki az igazgató mellett, a műsorvezető szerint több százan voltak.

Átköltöztették az iskolát

A fideszes többségű városvezetése és az iskola, illetve annak igazgatója régebb óta harcban áll egymással. A 320 éves Szent István Gimnázium egy olyan épületben működött, amelyet visszaadtak az egyháznak. A tervek szerint az iskola az esztergomi Bazilika mellé költözött volna.

Tavasszal azonban kiderült, hogy ezt a tanévkezdésre nem lehet azonnal megvalósítani, az épület átalakításakor ugyanis eddig ismeretlen freskók kerültek elő. Ezért az a döntés született, hogy a gimnázium ideiglenesen egy évek óta üresen álló, egykori iskolaépületbe költözik. A leromlott épület felújítását azonban csak júliusban tudták elkezdeni.

Augusztus 30-án a 24 óra című megyei napilapban megjelent egy cikk, amely képeken is bemutatta, hogy a csak részben felújított épület aligha lesz alkalmas iskolai oktatásra (a tanítás végül késéssel kezdődött el Esztergomban). A cikk azt is boncolgatta, hova lett és mire fordítotja a város az egyházi ingatlanok visszaadása miatt kapott 1,6 milliárd forintot.

Nem szabad nyilatkozni

Az önkormányzat képviselőtestülete ezután megszüntette az igazgatóhelyettesi posztot a gimnáziumban. Az egyik igazgatóhelyettes történetesen a 24 órában megjelent cikk írójának felesége volt.

A polgármester ezután több fórumon kifogásolta, hogy az iskola átszervezezéséről kritikus hangvételű nyilatkozatok jelentek meg, amelyek az esztergomi polgármesteri hivatal szerint „súlyosan sértették a fenntartó érdekeit, illetve a polgármester személyiségi jogait”.

Meggyes Tamás emiatt a hét elején felszólította Sitku Pál igazgatót, hogy közös megegyezéssel távozzon posztjáról. Az indok az volt, hogy az iskola „kiköltözése körüli zaklatott, mondhatni hisztérikus hangulat kialakulását Sitku Pál igazgatóként nem tudta megakadályozni”, ezért a bizalom megszűnt. Az igazgató nem volt hajlandó közös megegyezéssel távozni.

A döntés miatt az iskola tantestülete nyílt levelet intézett a polgármesterhez és sajtótájékoztatót akart tartani az iskolában. Ezt azonban a polgármester megtiltotta, mondván a városháza írásos engedélye nélkül senki nem beszélhet újságírókkal. A sajtótájékoztatót ennek ellenére a tanárok az iskola épülete előtt megtartották, az igazgató pedig közölte: a szülők, tanárok, diákok szabad véleménynyilvánítási jogát nem kívánja korlátozni.

Vihar egy pohár vízben?

Az iskola tantestületének közleménye szerint „egy vezető szakmai alkalmasságának elsődlegesen az az ismérve, hogy az adott intézményt az iskolahasználók megelégedésére tudja-e működtetni, nem pedig az, hogy milyen a kapcsolata a fenntartójával”.

Az esztergomi polgármesteri hivatal szerint viszont mindez vihar egy pohár vízben. „Esztergomban nem kerül sor sem intézmény-bezárásra, -összevonásra, -megszüntetésre, sem tanárok elbocsátására. Éppen azok, akik a szocialisták, szabaddemokraták tragikus kormányzásáról kívánják a figyelmet elterelni, állnak a Szent István Gimnázium körüli álviták kirobbanásának hátterében”, áll a polgármesteri hivatal közleményében.

Az igazgató felmentésére csütörtök éjjel csak fideszes képviselők szavaztak. Nem szavazta meg a döntést az oktatási bizottság fideszes elnöke és egy szintén fideszes képviselő, akit nemrégen kizártak a frakcióból, mert Esztergom utcáinak egyirányusítása kapcsán ellentmondott a polgármesternek.