Megbukott a Keller által protezsált vízműprivatizáció

2006.01.24. 07:40
Nem kapott utólagos felhatalmazást a képviselőtestülettől a törökbálinti polgármester a két hete "eredményesen" lezárt önkormányzati vízműcég tulajdonrészének eladásához. A Fidesz az országgyűlési választásokkal egy időben szeretne helyi népszavazást három települése a magánosítás ügyében.

A törökbálinti képviselők nem támogatták az Érd és Térsége Vízközmű Kft. részleges eladását, a nyolc önkormányzat tulajdonában lévő cég privatizációját forszírozó polgármester nem kapott utólagos felhatalmazást a testülettől.

Visszavonulót fújtak

Egymás után pártolnak el az önkormányzati cég nagy sajtónyilvánosságot kapott privatizációs tervétől az érintett települések. Az ügy legutóbbi fordulata az volt, hogy egy bírósági döntés felfüggesztette a tranzakciót, mert a gyors egymásutánban lezavart három privatizációs próbálkozás alatt Biatorbágy - a település végig ellenezte az eladást - nem élhetett egy másik teleülés üzletrészére benyújtott elővásárlási jogával. A vásárlással azonban módosultak az ÉTV tulajdoni arányai.

Az Index információi szerint Keller László, korábbi közpénzügyi államtitkár által is támogatott adásvételt végleg megakadályozhatja, hogy a törökbálinti képviselőtestület nem támogatta az üzletet, holott a harmadik, zárt meghívásos pályázaton két hete győztesnek hirdették ki FCSM-Veolia cégcsoportot, amellyel már 2005 elején még egyedüli befektető-jelöltként indultak meg a tárgyalások. A zárt pályázatból a konkurens céget formai okok miatt zárták ki. Korábban már volt egy eladási kísérlet, amelyben csak az FCSM-Veolia kapott lehetőséget, és egy nyílt pályáztatás is, amit érvénytelennek nyilvánítottak.

Még egy szavazás

Az Index információi szerint a Fidesz helyi vezetői három településen kezdeményeztek népszavazást az önkormányzati cég eladásáról. A jelenlegi tervek szerint Törökbálinton, Tárnokon és Pusztazármoron az országgyűlési választásokkal együtt bonyolítanák le a helyi véleménynyilvánító szavazást.