Egy emberben három vakbél?

2004.05.05. 10:30
A kabinet az orvosok által vezetett tőkeerős gazdasági társaságoktól várja az egészségügy finanszírozásának javulását. A kamara aggódik, az előterjesztő beépített garanciákra hivatkozik.
Első olvasatban szerdán tárgyalja a kormány az egészségügyi ellátás szervezéséről szóló törvénytervezetet, amelynek egyik legfontosabb pontja az úgynevezett ellátásszervező "beiktatása" a beteg és az egészségügyi szolgáltató, azaz például a kórházak közé. A tőkeerős vállalkozások célja, hogy gyorssá, hatékonnyá és tartóssá tegyék az amúgy az állam tetemes kiadásait jelentő kórházi kezeléseket, a betegek ellátását.

Anyagi érdekeltség a legjobb és a legtartósabb kezelésben

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium egyik illetékes tisztségviselője az Indexnek nyilatkozva elmondta: az ellátásszervezők - például anyagilag is - abban lesznek érdekeltek, hogy feltérképezzék az adott betegség gyógyítására legalkalmasabb orvost, vagy kórházat és később a "felügyeletük" alá tartozó pácienseket ezekre a helyekre irányítsák. Az irányított betegellátás szervezőinek akkor lesz hasznuk, ha az általuk "irányított" betegek gyorsan és tartósan gyógyulnak meg, illetve, ha a megelőzésnek köszönhetően meg sem betegednek.

A társadalmi vitára váró koncepció értelmében az ellátásszervezők a háziorvosnál, vagy a szakrendelőkben regisztrált kezelések alapján, az informatikai rendszerbe bekerülő adatokon keresztül tudnak majd javaslatot tenni a szerintük legjobb ellátásra.

Aggódnak
Az egészségügyi ellátásszervezőkről szóló törvény tervezete mind a betegellátás szempontjából, mind szakmailag, mind a finanszírozás vonatkozásában aggályos- áll a Budapesti Orvosi Kamara elnökségének keddi közleményében. "Bár egyetértünk mindazon törekvésekkel, melyek az egészségügy eredményesebb és gazdaságosabb működését határozzák meg célul, azonban a készülő törvénytervezet nem oldja meg a jelenlegi alulfinanszírozottságot, sérti a betegek szabad orvosválasztásának jogát és esélyegyenlőségét, áttekinthetetlenné teszi a területi ellátási kötelezettségben az önkormányzatok és az ellátásszervezők felelősségét." -áll a közleményben. A kamara szerint a tervezet az egyébként is alulfinanszírozott rendszerből tőkekivonást tenne lehetővé, illetve a szolgáltatókat rákényszerítheti a betegellátást veszélyeztető pénzmegtakarításra.
Az előterjesztők szerint ebben, az egyébként helyenként már működő modellben meg lehet akadályozni, hogy "apró trükkökkel folyjon ki a lyukakon a pénz". A jelenleg körülbelül egymillió emberre kiterjedő rendszert a kormányzat a következő lépcsőben hárommillió állampolgárra terjesztené ki.

Az egészségügyi kormányzat az eddig megjelent aggályokra reagálva a törvénytervezetbe beépített garanciákra hivatkozik. A minisztérium tisztségviselője - az egyik tévhit cáfolataként - elmondta: a beteg ezután is oda mehet kezeltetni magát, ahová akar, az ellátásszervező csupán a legjobb lehetőséget tárja és kínálja fel. Az előterjesztő garanciális elemként kezeli azt is, hogy az eleinte komoly beruházásokra és fejlesztésekre kötelezett, tőkeerős gazdaságok élén orvosoknak kell állniuk.

Gyanús ügyek

Az egészségügyi tárca illetékese beszámolt arról , hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban jelenleg is zajló vizsgálattal próbálják felderíteni az egészségügy finanszírozási problémáit jelentő "kiskapukat". Egyes hírek szerint előfordultak olyan esetek, hogy egy taj-számra három vakbelet vettek ki, vagy egy másik ügyben, papíron annyi gyógyszert adtak ki szintén egy személynek, hogy annak elfogyasztásába az illető biztosan belehalt volna.