Gát György gőzerővel gyártja az EU-s rajzfilmeket?

2003.03.18. 15:39
Még nem hirdettek hivatalosan eredményt a BM és külügy EU-s ismeretterjesztő rajzfilmsorozatára kiírt közbeszerzésben, ám Gát György, ismert tévés producer elismerte, hogy már "gőzerővel" dolgozik a százmilliós megrendelés teljesítésén. Az Index hétfőn adta hírül, hogy a hazai rajzfilmes szakma számos képviselője kifogásolta, hogy a február elején kiírt pályázat feltételeit komolyan csak abban az esetben lehet teljesíteni, ha valaki már hosszabb ideje dolgozik rajta.
A BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt. csak a jövő héten hirdeti ki annak a tárgyalásos gyorsított közbeszerzési eljárásnak a győztesét, amely az egyik legnagyobb összegű állami megrendeléshez juttatja a magyar rajzfilmpiac valamelyik szereplőjét: minden valószínűség szerint a Gát György, ismert tévés producer által létrehozott konzorciumot.

Már a zsebében van

Az Index hétfőn írt arról, hogy több neve elhallgatását kérő hazai rajfilmes kifogásolta, hogy a BM és Külügyminisztérium február 12-én közzétett pályázatát olyan rövid határidővel írták ki, hogy azt csak az tudja teljesíteni, "akinek már a régen a zsebében van a filmterv". A gyorsított eljárás ugyanis 11 napot hagyott egy 35 részből álló, darabonként 4-5 perces rajzfilm pályázatának elkészítésére, és egy olyan előszerződés beszerzésére, amelyben egy országos televízió vállalja, hogy főműsoridőben naponta legalább kétszer leadja majd a még csak néhány napos ötletként létező alkotást. A rajzfilmesek szerint a tét azonban nagy, hiszen az előzetes becslések szerint akár 100 millió forintot is elkérhetnek egy ekkora rajzfilmes vállalkozásért, miközben az egész szakma 2003-ban 190 milliós állami támogatással számolhat.

Elhatárolódtak a feltevéstől

Miközben a hétfői cikkre reagálva a BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt. vezérigazgatója, Tar József a Belügyminisztérium nevében is "elhatárolódott attól a feltevéstől", hogy már a kiíráskor eldőlt, ki kapja a megrendelést, Gát György, a Família Kft. egykori producere az Esti Hírlapnak elismerte: "gőzerővel folynak a munkálatok". Gát György az Index megkeresésére hétfőn még azt mondta, hogy ő pályázatokat ír, nem pedig nyilatkozik. Ám mint kiderült, Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmessel az oldalán ismét producerként egy konzorciummal szállt be a versenybe, és szerepel is a három "alkalmasnak" minősített pályázó között. A BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt. tájékoztatása szerint a hét induló közül Gát vállalkozása, a Giromedia Kft, Animation.hu valamint a Super Fly Films konzorciuma mellett a Feature Films Kft. és a Firkafilm Kft. jutott be a pályázat második, ajánlattételi szakaszába. A kiírás szerint egyébként a jelentkezőknek azt is vállalniuk kell, hogy a szerződéskötéstől számított 40 napon belül már szállítják az első részt.