Halálcsillagot lepedőből

2001.05.28. 20:07
"Személyit önnek, önnek, önnek! Magának meg úr vagyok!" - intézkedik most már lassan jegessé váló nyugalommal H. Károly rendőr alezredes, körülötte az izgatott, újságírókba fulladó, transzparensaggató tömeg. Nem visznek innen el senkit szépszóval, szikrázzák azok a tekintetek. Együtt halunk meg valamennyien. Csattog a NATO-ellenes felirat a Lánchídon.
Adrenalinszegényebbnek indult. Az Alba Kör négy-öt közöttre ígérte, hogy brutális NATO-ellenes transzparensekbe csomagolja kvázi a Lánchidat; a csillagot formáló NATO-jelet és a gigászi HALÁLCSILLAG feliratot látni fogják a Csepel-szigeten is. Fél öt körül enyhe bágyadtság ül a hídon, eseménynek semmi nyoma, az odacsődített újságírók már a hídlábat őrző rendőrposztra is moccannának, csak történjen valami. "Ezt is félremenedzselték" - húzzuk a szánkat néhányan. "Itt nem lesz Seattle..." - mondja valaki. "Hát Prága se..." - tódít egy másik, utalva a nevesebb mérföldkövekre a globalizációellenes hype autópályáján.

"Intézkedni kéne gyerekek!"

Mire levonul a két bágyadt, láthatólag semmiről nem tudó poszt a hídról, és az aktivistahad felmerészkedik az óriási bálákba csomagolt transzparensekkel a Lánchíd gyalogossávjára, először csak rosszabb lesz. Egymásra nézegetnek bizonytalanul, most akkor hogy is? "Most el is mentek páran..." - aggodalmaskodik egy lány, majd' eltűnik egy nagy zsák mögött; abban van a "H" betű. A fotósok a csomagok körül keringenek; vérre várunk valamennyien.

"Ott a policej!! Igyekezni kéne gyerekek!" - üvölt a felettünk keringő rendőrhelikopter felé integetve egy másik aktivista. Előtte felvilágosít, hogy ami az engedély nélküli hídöltöztetést illeti, szabálysértésről beszélünk, amiért százezer forint büntetés is kiszabható. És kifizetnéd? "Én jelenleg munkanélküli vagyok. Remélem, nem fajul odáig, hogy le kelljen ülnöm. Kissé zsenáns lenne nekik" - kalkulál jó humorral és láthatólag semmi miatt nem aggódva a Baloldali Alternatíva Egyesület (BAE) képviselője.

HALÁLCSILLAG

Aztán szépen rákapcsolnak. Meglepő fürgeséggel csomagolják ki és vetik át a korláton a négy méterszer három méteres vásznakat, mindegyiken egy betű. Koordinálók szaladgálnak köztük, tologatják, sorbaigazítják a részeket, összerakják az üzenetet: "Te mi vagy? Á? Akkor állj oda!". Néhányan belegabalyodnak a zsinegbe, egy nehezék eltűnik a mélyben, de szép lassan kibontakozik a felirat, izgatottan csattogó kamerák közepette. "Középre kéne tenni a csillagot!!" De most már kész van. A vászon alján kis homokzsákok húzzák le a betűket, hogy el ne vigye a szél, és hahó! hamarosan sztentori hangon kiállt bele a felirat a városba. Lent a parton emberek állnak, néznek felfelé a hídra.

"Nem az a fontos, hogy mi van holnap vagy holnapután, hanem az, hogy az ember itt van" - fejtegeti filozofikusan egy magát függetlennek nevező résztvevő, válaszul a kérdésre, hogy pontosan mit is akarnak elérni az amúgy elég egyértelmű akcióval. A sajtóközleményben foglaltak egyébként meglepően konkrétak, túllépnek a hazai és külföldi globalizáció- és fegyverkezésellenes csoportok gyakran általánosságokba fúló kijelentésein és követelésein; megmenekülünk a moralizálástól. Az Alba Kör szerint az amerikai "rakétavédelmi és csillagháborús terv... a védelmi célú nukleáris fegyverrendszer képtelen agyszülemény, a tömegpusztítás a "Béke" védelmében sem képzelhető el... a NATO se célját, se feladatait, se elfogadható eszközeit nem tudja meghatározni. Ez nem a globális biztonságot, hanem az USA világpolitikai ambícióit szolgálja". Követelik a SALT és START egyezményekben foglalt nukleáris leszerelés végrehajtását, a csillagháborús és rakétavédelmi rendszer kiépítésének megakadályozását a NATO külügyminisztereitől.

"Személyit önnek, önnek, önnek! Magának meg úr vagyok!"

Aztán más dráma bontakozik ki. Megjönnek a rendőrök, akiket már húsz perce vár mindenki a felettünk léglapátoló helikoptert nézve. "Na, most lehet bepakolni a zsákokba" - int az egyik aktivista, mint aki csak erre várt; néhányan csak néznek. A híd közepén fékező rendőrök a sajtót nézik ki ellenfélnek: a fenébe elküldött RTL Klubos operatőrrel, miután a tiltás ellenére folytatja az események rögzítését, személyi igazolványig fajul a dolog. Hamarosan mindenki egyszerre beszél, a hirtelen új igaz ügyre bukkanó aktivisták bevetik magukat az újságírók mögé, az intézkedő rendőr alezredes higgadtságot erőltetve magyaráz és utasít, lassan emelkedik a vérnyomása. "Személyit önnek, önnek, önnek! Magának meg úr vagyok!" - igyekszik ellenőrzése alá vonni a helyzetet, némi sikerrel.

A "rendőri intézkedést akadályozó" RTL-est először előállítanák, de aztán mégis elengedik. Közben az aktivisták egy része nyom nélkül eltűnik. Végül a főszervezőt elviszik a rendőrök, mivel az akcióhoz engedélyt nem kérve megsértette a gyülekezési törvényt. Búsan pislog ki a rendőrautóból, a csomagtartó tele a "bizonyítékkal", a Halálcsillag felirattal. Néhány nyugat-európai sétálgató megszeppenve visszafordul, amikor megtudják, miről van szó. Ok már láttak ilyet durvában is.

"Jogszerű intézkedés volt" - kommentálja a rendőri fellépést sztoikusan Ámon Ada az Energia Klubtól, aki, mint mondja, magánemberként társszervezte a dolgot. "Furcsállom a paranoiát, amit a magyar rendőrök a társadalmi szervezetekkel kapcsolatban mutatnak" - mondja még némileg beismerőn, aztán a NATO-ülésre utalva hozzáteszi: "Valójában arról kéne beszélni, ami a Kongresszusi Központban zajlik".

Közben rohamfelszerelésbe öltözött készenléti rendőrök szállják meg a hidat; a káoszban lubickoló újságírók fele hoppon marad, kiszorul a hídról, ahol lassan már senki nincs, csak rengeteg-rengeteg rendőr. "Mert úgy látjuk jónak" - indokol az Indexnek a rangidős, válaszul a kérdésre, hogy miért kell ekkora hadsereg.

"Gyertek, igyunk meg egy sört!" - integet a hídlábról a kendős "független"; számára ez jó buli volt. És így lesz: a maradék társaság lassan elszállingózik, semmi kétség, újabb összeesküvések felé.

Robertson-Orbán találkozó: Mindenki elégedett
Az eddigi legőszintébb beszélgetésnek minősítette George Robertson NATO-főtitkár a kormányfővel lezajlott eszmecseréjét. Orbán Viktor pedig köszönetét fejezte ki, amiért lehetőség nyílt a találkozóra. Orbán NATO melletti elkötelezettségünket hangsúlyozta. Robertson úgy ítélte meg, hogy Magyarország beírja magát a történelembe a holnap kezdődő NATO-csúccsal, hisz a térségben nem volt még hasonló tanácskozás.