A Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja az EU-rajzfilm pályázatot

2003.04.03. 14:13
A szakma felzúdulását követően a Közbeszerzési Döntőbizottság is vizsgálatot kezdett a Belügyminisztérium és a külügyi tárca által kiírt EU-népszerűsítő rajzfilmpályázat ügyében. A Gát György producer jól informáltságát kifogásoló Focus Animation szerint ugyanis a 100 milliós közbeszerzést koordináló belügyes cégnél el sem olvasták a pályázatukat. Az Index információi szerint Gát cége a hétfőn tartott tenderbontáson azt vállalta, hogy már az eredményhirdetés előtt, április 5.-től szállítaná a 35 részes sorozat részeit.
Kovács László külügyminiszter a héten egy fideszes interpellációra adott válasza szerint önmagában nem kifogásolható, hogy "valaki elkezd csinálni minden felhatalmazás nélkül valamiféle rajzfilmet abban a reményben, hogy hátha szükség lesz rá".

Nem nézték meg

A február 12.-én, eredetileg 11 napos határidővel kiírt közbeszerzés ügyében az egyik kizárt pályázó fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A Focus Animation azt sérelmezte, hogy pályázatában szereplő kiírási feltételeket túlteljesítve nem 3, hanem 7 hasonló alkotásról csatolt referenciát, a BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt mégis a referenciák hiánya miatt zárta ki a versenyből. A cég producere, Szabó Árpád szerint ez csak úgy történhetett, hogy a kiírók nem olvasták el a dokumentumokat, mert ugyan valóban két levet csatoltak, de az egyikben 6 film ajánlása szerepelt. A Közbeszerzési Döntőbizottság arról értesítette a Focust, hogy megindította a jogorvoslati eljárást.

Köztartozás a kizáró ok

A BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt. cikkünkre reagálva közleményt adott ki. Ebben azt állítják, hogy a Focust egy évnél hosszabb ideje fennálló köztartozása miatt zárták ki az eljárásból, nem pedig egyéb okokból. A cég ugyanakkor elismeri, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság valóban vizsgálja az ügyet.

Már eredményhirdetés előtt kész

Mint emlékezetes, az Index már beszámolt arról, hogy szakmai körökben nagy felháborodást keltett a két minisztérium EU-népszerűsítő rajzfilmpályázata. Rajzfilmes körökben ugyanis nyílt titok volt, hogy Gát György producer az Oscar-díjas, ám hosszabb sorozatokkal eddig soha nem próbálkozó Rófusz Ferenc bevonásával már tavaly év vége óta gyártja a csak februárban nyilvánossá tett pályázat filmjeit. Gát az egyik napilapnak nyilatkozva maga is elismerte, hogy "gőzerővel" folynak a munkálatok. Az előre legyártott pályázati anyagról tanúskodik az is, hogy az Index információi szerint a héten lezajlott tenderbontásnál a Família Kft-s Gát vállalkozása, a Giromedia Kft, Animation.hu valamint a Super Fly Films konzorciuma már az eredményhirdetés előtti időpontra, április 5.-re vállalta a sorozat első darabjainak szállítását.