Bizonytalan a március 15-i népszavazás

2002.10.13. 20:50
Bizonytalan egyelőre, hogy meg lehet-e tartani jövő év március 15-én az Európai Uniós csatlakozásról szóló népszavazást. A jelenlegi törvények ugyanis nem teszik lehető, hogy ünnap- vagy munkaszüneti napon tartsanak népszavazást, a Fidesz azonban nem vesz részt a kormány által kezdeményezett hétfői egyeztetésen, melynek témája az EU-csatlakozáshoz kapcsolódó alkotmánymódosítás, és a népszavazás időpontja lenne. Dávid Ibolya bejelentette, hogy a Fideszhez hasonlóan az MDF sem vesz részt az egyeztetésen.
"A kormány időpontjavaslatát a Fidesz - Magyar Polgári Párt elfogadhatatlannak tartja, hiszen az nem mást, mint a magyar polgárok semmibevételét jelenti. Az EU-csatlakozási szerződés végleges szövege várhatóan csak áprilisra készül el, így a választópolgároknak úgy kellene voksolniuk, hogy annak tartalmát nem ismerik. Talán túlzottan megviselték Önt az elmúlt hónapok fáradalmai, ezért kerülhette el a figyelmét az a tény, hogy a népszavazás és népi kezdeményezés kiírásáról szóló törvény nem teszi lehetővé népszavazás megtartását ünnep- és munkaszüneti napokon" - áll Áder Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének szombati nyílt levelében, melyet Medgyessy Péterhez írt, miután a miniszterelnök bejelentette: a kormány március 15-ét javasolja az uniós népszavazás időpontjának.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő viszont kijelentette: a kormány végiggondolta a népszavazás időpontjára tett javaslatot. Reagálása szerint Áder Jánosnak tudnia kell, hogy a népszavazás feltételeit az alkotmánymódosítás teremti meg, melyről hétfőn kíván egyeztetni a parlamenti pártok képviselőivel Bárándy Péter igazságügy-miniszter. Gál J. Zoltán hozzátette, hogy a módosítás tartalmazná a március 15-i népszavazás időpontját is.

Áder János ugyanakkor vasárnap Budapesten bejelentette: a Fidesz nem vesz részt az egyeztetésen, mert példátlan, hogy Bárándy Péter igazságügy-miniszter pénteken, munkaidő után jelezte, hogy hétfőn egyeztessenek az alkotmánymódosítás szövegéről, ráadásul a szöveget sem mellékelte.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter az SZDSZ Európai Expressz elnevezésű vasárnapi, budapesti kampányzáróján eltökélten nyilatkozott a március 15-i népszavazásról. Mint kijelentette: több mint jelkép, hogy a koalíciós partnerrel elhatározva március 15-én, a magyar liberalizmus legnagyobb ünnepén tartja meg a népszavazást az európai unióhoz történő csatlakozásról az ország - mondta. A gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy akkor kiderül majd, "ki a vasárnapi kokárdás és ki a hazafi".

Az MDF sem egyeztet

A Magyar Demokrata Fórum - a Fideszhez hasonlóan - nem vesz részt azon a hétfőre tervezett egyeztetésen, amelynek témája az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás lesz. Dávid Ibolya pártelnök az MTI-nek vasárnap azt mondta: csak akkor vesznek részt egyeztetésen, ha az előterjesztést megkapták, azt több szinten megtárgyalták és álláspontjukat kialakították. A politikus szerint a törvényjavaslat benyújtása előtt egy nappal egyeztetést tartani "szakmai és politikai igénytelenség".

- Látszategyeztetésnek és kapkodásnak alkotmánymódosítás esetében nincs helye - jelentette ki, hozzátéve: ez különösen vonatkozik az EU-csatlakozással összefüggő tervezett változtatásra. Az MDF elnöke hangsúlyozta: az alkotmány alaptörvény, módosításához a pártok, a frakciók és a véleménynyilvánításra igényt tartó társadalmi szervezetek álláspontját is ismerni kell.