Állami hitel Medgyessy erdélyi ismerősének?

2002.08.07. 12:24
A miniszterelnök erdélyi ismerőse is érdekelt abban az üzletben, amelyhez 2,6 milliárd forintnyi hitelt nyújtott az állami tulajdonban lévő Eximbank. A pénzt a Betonút Rt. romániai fővállalkozása kapta, hogy közreműködhessen a nagyváradi plaza felépítésében. A hitelt szintén egy állami cég garantálja, vagyis ha nem jön össze az üzlet a magyar állam kénytelen viselni az ügylet kockázatait.
A decemberben nyíló nagyváradi plaza építéséhez adott július 30-án 10,6 millió eurós (2,6 milliárd forint) hitelt a Magyar Export Import Bank a Betonútépítő Rt. romániai fővállalkozása számára. Az ügyletben érdekelt Mudura Sándor nagyváradi üzletember is, aki 1988 óta ismeri a magyar miniszterelnököt.

A magyar államkassza viselheti a veszteséget

A hitelszerződést július 30-án Nagyváradon írták alá, néhány héttel azután, hogy a kormányfő Erdélyben járt és megtekintette az épülő plazát. A hitelügylet a romániai sajtó figyelmét is felkeltette, a hazai lapok közül pedig a Magyar Nemzet közölt először részletes összeállítást az ügyről.

A hitelszerződéshez a szintén állami tulajdonú Magyar Exporthitel Biztosító Rt. nyújt biztosítást. A dolog érdekessége - a Magyar Nemzet cikke szerint - , hogy a szocialista elképzelések szerint a két intézetet össze fogják vonni, így a hitelező önmaga számára garantál, s bukás esetén a magyar államkassza viseli a veszteséget. E tranzakcióval a Betonút Rt. jelentős mennyiségű készpénzhez jut, így a jövendőbeli autópálya-építéseknél jóval nagyobb eséllyel tud indulni - likviditási gondok nélkül - véli a magyar napilap.

A Magyar Nemzet híre szerint korábban az Eximbank tervei közt nem szerepelt romániai befektetés a magas országkockázat és a céltartalék-képzési kötelezettség miatt. A rekordsebességgel, alig három hét alatt összeadott, 2,6 milliárd forintos hitel stratégiaváltást jelez.