Fodor szerint nem biztos a szakítás

2008.04.02. 15:09
Nem temetné még a kormánykoalíciót Fodor Gábor. A Heti Válasznak adott interjújában ötven százalék esélyt adott a koalíció fennmaradásának. Az SZDSZ-es miniszterek is azért dolgoznak április 30-ig, hogy még legyen idő átgondolni a szakítást. De azért nyilatkozatában már a Fidesz felé is kacsintgatott, hogy "ha úgy hozza a sors", együttműködhessenek.

Az SZDSZ vagy kilép a koalícióból, vagy nem, derült ki Fodor Gábor a Heti Válasznak adott interjújából. A csütörtökön megjelenő interjúban legalábbis Fodor ötven százalék esélyt adott pártja kilépésére. "Az SZDSZ 1996 és 1998 között nem tudott kilépni a Horn-kormányból, holott erre szükség lett volna. Most a párt érdekében minden lehetőséget végig kell gondolnunk. Továbbra is ötven százalék esélyt látok a maradásra és ötvenet a koalíció elhagyására" - mondta.

Fodor Gábor szerint végig kell nézni, milyen változásokat képes életbe léptetni ez a koalíció. "Ha vannak még ilyenek, van értelme a közös kormányzásnak" - mondta. Azt, hogy az SZDSZ miért vár április 30-ig miniszterei visszahívásával, azzal indokolta, hogy így lesz idő átgondolni a helyzetet.

Fodor szerint Gyurcsány legnagyobb problémája a hitelvesztés. ""Ez azonban nemcsak a kormányfő gondja, hanem az MSZP-é és a miénk is. Előfordulhat olyan helyzet, amikor a hitelvesztés megállítására személyi kérdéseket is fel kell vetnünk" - mondta.

Az SZDSZ-ben általánosnál békülékenyebb nyilatkozata ellenére Fodor már az ellenzék felé is kacsintgat. Mint mondta, az "új SZDSZ" nem halogathatja a kapcsolatok normalizálását a Fidesszel, hogy együttműködhessenek, "ha úgy hozza a sors".