Tízmilliókat kértek az őszödi beszédért?

2006.10.04. 06:46

Lezárult a Balatonőszödről kikerült a Gyurcsány-kazetta ügyében indított vizsgálat első szakasza. A Népszabadság cikke szerint Az MSZP-frakció május 26-i tanácskozásának csaknem teljes hanganyaga eljutott előbb a Magyar Rádióhoz, amely szeptember 17-én sugárzott belőle részleteket, majd más médiumokhoz is.

A hanganyag egy rádiós vezető nevére a rádiószékházba érkezett. A vizsgálat szerint kizárható, hogy a kormányzati üdülőben tartott frakcióülés résztvevői vagy az ott jelen lévő szakértők valamelyike rögzítette volna amolyan "házi eszközzel" a tanácskozáson elhangzottakat.

A felvétel "stúdióminőségű", vagyis a vizsgálat szerint nem amatőr módon rögzítették.

Úgy gondolják, hogy a kábel közvetlenül a szónoki mikrofonra volt csatlakoztatva. A vizsgálat szerint valaki borsos áron eladásra kínálta a kalóz-CD-t néhány nappal azelőtt, hogy a rádió megkapta volna. A vételár euróban hatjegyű szám lett volna, mely forintban több tízmilliós tétel lehet, de az ügylet végül nem jött létre.

A vizsgálat még nem fejeződött be, ugyanis továbbra sem tudni, hogy kinek volt érdeke a kalózfelvétel nyilvánosságra hozása.