144 pont kell a közgáz nemzetközi gazdálkodás szakára

2006.07.26. 19:30
Szerda este az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján lehet megnézni a felvételi ponthatárokat. A pótfelvételiket csütörtökön hirdetik meg, de aki most 78 pont alatt teljesít, az legközelebb jövőre próbálkozhat.

A Corvinus Egyetemtől és a budapesti műszaki egyetemtől szerdán megtudtuk néhány szak ponthatárát, bár hivatalosan csak szerdán késő este derül ki, hogy felvettek-e valakit vagy sem. Ezeket a ponthatárokat elfogadták az egyetemek, de elképzelhető, hogy ma délután még alkudozás indul egyes szakokon, és változhatnak bizonyos pontszámok. Hangsúlyozzuk tehát, hogy ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, a hivatalos felvételi ponthatárok az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján, a felvi.hu-n lesznek elérhetőek késő este, de a pontokat felteszik a FISZ oldalára is.

(A Debreceni Egyetem "nem hivatalos" ponthatárairól itt olvashat, a Nyíregyházi Főiskola ponthatárairól itt, a Budapesti Kommunikációs Főiskola ponthatárairól pedig itt.)

Corvinus

A Corvinus Egyetem Nemzetközi gazdálkodás szakán csak a maximális, 144 ponttal lehetett bejutni. Itt 40 helyet hirdettek meg, de ezt a pontszámot 76-an érték el, ilyen estekben természetesen mindenkit felvesznek az egyetemre. (144 pontot több nyelvvizsgával, és emelt szintű érettségivel lehettet elérni.)

A Corvinus Egyetemnél jól látható, hogy a gazdasági pénzügyi szakokon nem emelkedhetnek a keretszámok. Az egyetem például szerette volna elérni a pénzügyi és számvitel szakon egy ponttal alacsonyabb határt, hogy több hallgatót vegyen fel, de erre nem volt lehetőség. Így végül 138 pont a határ a bejutáshoz.

A Corvinus Egyetemen mindenütt magasak a pontszámok. Ez annak is köszönhető, hogy tavaly ide jelentkeztek a legtöbben emelt szintű érettségivel (a felvételizők 78 százaléka) így most információink szerint az alkalmazott közgazdaságtan szakon a határ 139 pont, a kereskedelem-marketing szakon 140 pont , nemzetközi tanulmányokon 143 pont, a gazdálkodás és menedzsment szakon pedig 140 pont.

BME

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is több szakon a meghirdetett keretszámnál több hallgatót vesznek fel. Az építőmérnököknél (Bsc) 117 pont kellett a bejutáshoz, itt 288 helyet hirdettek meg, és 356 érték el ezt a pontszámot.

A gépészmérnök (Bsc) szakon 115 pont, 310 helyet hirdettek meg, és 341 embert vesznek fel.

Mérnök-informatikus szakon: 125 pont kell a bejutáshoz, 400 helyet hirdettek meg, 432 vesznek fel.

Villamosmérnök (Bsc) szakon 122 pont kell a bejutáshoz, 380 helyet hirdettek meg, 408 embert vesznek fel.

Fizikus szakon (Bsc) 135 pont a határ, 65 helyett hirdettek meg, 73 embert vesznek fel. A matematika szakon (Bsc) 127 pont a határ, 30 helyet hirdettek meg, és 51 embert vesznek fel.

Nyelvvizsgák miatt magas pontszámok


Már csak meg kell ugrani
Fotó: gillathletics.com
Ezek a számok egybevágnak azzal a kormányzati szándékkal, hogy a műszaki és természettudományos területeken emelkedjen a felvett hallgatók száma.

A gazdálkodási és gazdasági területen csökkentenék a felvettek számát, ezért például a műegyetem gazdálkodás és menedzsment szakán (Ba) 139 pont kellett, és itt nem emelkedhetett a hallgatók száma. A magas pontszámok az egyetem vezetése szerint elsősorban a nyelvvizsgáknak köszönhetőek. A tavalyi adatok szerint a műegyetemre jelentkezőknek 55 százaléka tett emeltszintű érettségit.

Mobilon is

Idén összesen 132 ezren adtak be felvételi kérelmet az egyetemekre, főiskolákra, vagyis 18 ezerrel kevesebben, mint tavaly.

Az adatokat késő este közlő honlap látogatói intézményenként kereshetik az egyes szakokra vonatkozó ponthatárokat. A felsőoktatásba jelentkezők a regisztráció után személyre szabott felületen is megnézhetik a saját jelentkezési helyeikre vonatkozó összpontszámukat, a ponthatárt és a felvételi döntést.

Minden olyan felvételiző, aki jelentkezési lapján megadta mobilszámát és hozzájárulását, sms-ben is megkapja a pontszámait és a ponthatárokat várhatóan július 26-án éjszaka.

Pótfelvételit csütörtökön hirdetnek

Maga a vonalhúzás nem más, mint egy matematikai algoritmus lefuttatása. A program folyamatosan összeveti az irányszámokat az adott intézménybe és szakra jelentkezők számával és felvételi pontszámával. A ponthatárokra több tényező is hatással van: így az államilag támogatott helyek, illetve a jelentkezők száma, felkészültsége, érettségijének eredménye, az adott szak népszerűsége.

A hivatalos pótfelvételi meghirdetései július 27-én kerülnek fel az OFIK honlapjára. Akiket nem vettek fel, illetve akik nem jelentkeztek a felsőoktatásba, azok pótfelvételi eljárás keretében adhatják be jelentkezési lapjukat. A honlapon megjelenő lista tartalmazni fogja a meghirdetett szakokat, a jelentkezés feltételeit, módját, valamint a jelentkezési határidőt is.

Több lehetőség van még a továbbtanulásra azoknak a diákoknak, akiket ponthatáraik alapján nem vettek fel. Pótfelvételit tehetnek, beiratkozhatnak tanfolyamra, vagy egy évet még készülhetnek az emelt szintű érettségire a pluszpontok reményében. A helyes döntés meghozatalához azonban számos információt kell figyelembe venni.

A pótfelvételi sem segít 78 pont alatt

Érdemes például tudni, hogy a pótfelvételi eljárás során csak azok jelentkezhetnek, akiknek a normál eljárásban nem sikerült a felvételijük, illetve az idén még nem adtak be jelentkezési lapot. Másrészt 78 pont alatt pótfelvételivel sem lehet bejutni egyetemi/főiskolai szakokra.

A tájékozódáshoz a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) ingyenes tájékoztató füzetet biztosít mindazoknak, akiket az első helyen megjelölt szakokra nem vettek fel. A Kétszintű érettségi katalógus bemutatja a felsőoktatás rendszerét, érettségi statisztikákból ollóz, megválaszolja a leggyakrabban ismételt kérdéseket, és bemutatja a továbblépést kínáló lehetőségek tárházát. A katalógus igényelhető fisz.hu-n.