Életveszélyesen megfenyegették Medgyessy Pétert

2004.01.20. 08:53
Életveszélyesen megfenyegették Medgyessy Pétert egy polgári kör nevében. A Demokrácia Központ tájékoztatása szerint egyre többször élnek vissza a polgári körök nevével, tájékoztatásuk szerint a Budapest Polgári Körök nincs regisztrálva náluk. A Köztársasági őrezred már keresi a feladót.
A Népszabadság kedden közölte értesülését, miszerint fenyegető levelet kapott a miniszterelnök, amely "azt tartalmazza, hogy Medgyessy Péter Magyarország uniós csatlakozása idején már nem lesz a köztársaság miniszterelnöke". A lap úgy tudja, hogy a kormányfő környezetében a levél tartalmát életveszélyes fenyegetésnek minősítették, s erről értesítették a Köztársasági Őrezredet is. "Az ügy jellege miatt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom a dolgot" - jelentette ki a kormányszóvivő kedden reggel az MTI-nek.

Medgyessy szomorú
Szomorú vagyok, hogy az indulatossá vált közéletben politikai nézetbeli különbségeket a 21. században az európai Magyarországon egyesek így, ilyen stílusban akarnak rendezni" - válaszolta Medgyessy Péter miniszterelnök kedden az MTI azon kérdésére, mit szól ahhoz, hogy megfenyegették.

A napilap kedden közölt értesülése szerint "a levél aláírásánál Budapest Polgári Körök szerepel, az utolsó mondat: Elegen vagyunk, Hajrá, magyarok, hajrá Magyarország!"

"Medgyessy korábban már több hasonló üzenetet kapott, amelyek száma az elmúlt napokban megszaporodott" - írja a napilap.

Nyomoznak

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek arról adott tájékoztatást, hogy hétfőn, postán érkezett a kormányfő titkárságára a fenyegető levél, a Köztársasági Őrezred pszichológus, írásszakértő és grafológus bevonásával vizsgálja azt. A Köztársasági Őrezred elsősorban a levélíró kilétét próbálja megállapítani, ám az intézkedések részletei biztonsági okokból nem publikusak. Az őrezred vizsgálata után a Budapesti Rendőr-főkapitányság veszi át az ügyet - közölte a szóvivő.

Garamvölgyi László elmondta: az elmúlt másfél hónapban a miniszterelnök e-mailben már kapott fenyegetést, "amely nem ilyen természetű volt, tehát nem az életéről és a testi épségéről" volt szó benne, ellentétben a mostanival. Az akkori fenyegetőt azonosították, az eljárás jelenleg is tart, ezért a részletek nem hozhatók nyilvánosságra - fűzte hozzá.

"Egy fenyegető levél távol áll a polgári körök szellemiségétől"

A Demokrácia Központ (DK) nyilvántartásában nem szerepel Budapest Polgári Körök elnevezésű szervezet - közölte Szántai Tamás, a központ vezetője kedden az MTI megkeresésére azt követően, hogy a kormányfő fenyegető levelet kapott ezzel az aláírással. "Nálunk ilyen bejelentett szervezet nincs, ilyen elnevezésű polgári kör nem található az adatbázisunkban" - mondta Szántai Tamás.

A DK vezetője szerint nyilvánvaló, hogy egy fenyegető levél távol áll a polgári körök mozgalmának szellemiségétől. "Messzemenően elítélünk minden fenyegetést" - szögezte le. "Egy erősödő tendenciát látok, egyre több esetben élnek vissza a polgári körök nevével" - tette hozzá Szántai Tamás.

Az utóbbi néhány napban Gusztos Péter SZDSZ-es parlamenti képviselő és Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési frakcióvezető jelentette be, hogy ismeretlenek megfenyegették.